Teatarsko zagrevanje „Nišvila“

U Nišu se večeras završava takmičarski deo Teatarskog programa džez festivala „Nišvil“. U konkurenciji je 11 predstava, koje publika u Nišu može da gleda besplatno.

Centar Niša ovih dana je jedna velika pozornica. Ansambli iz svih delova sveta, u okviru „Nišvil teatra“, nastupaju na sedam lokacija u gradu. Predstave su uglavnom na otvorenom.

„Utisak, atmosfera i reakcije publike su uvek bolji na otvorenom. Samo je pitanje da li ćete pametno odabrati taj prostor. Da li će to biti most na Tvrđavi, Banovina ili amfiteatar“, kaže Ivan Blagojević, direktor „Nišvila“.

Festival je producirao tri premijere. Muzičko pozorište dobilo je primat, u odnosu na dramsko.

„Mi imamo čitav jedan džez bend na sceni koji sve vreme prati predstavu, daje joj i nekakav šarm komedije i neku posebnu energiju i u jednom trenutku sam shvatio da mi pravimo jednu džez komediju“, objašnjava reditelj predstave Kako vam drago, Nikita Milivojević.

„Muzičko pozorište je nešto što u današnjem trenutku predstavlja mejnstrim. Mjuzikl kao forma je veoma cenjen u svetu i rado prihvaćen od publike“, navodi Nebojša Bradić, reditelj predstave Žene iz Troje.

Slogan ovogodišnjeg festivala je „Tvrđava pobune i provokacije“. Možda ih najviše ima u komadima August i Ćerka.

„S ovom predstavom August putujemo širom sveta i u zavisnosti od podneblja, primećujemo različite reakcije na našu pozorišnu provokaciju“, kaže mađarski reditelj Zoltan Balazaš.

„Pokušavam da naučim ovih 12 devojaka u predstavi, kako da ustanu i hrabro ispričaju svoje životne priče“, objašnjava Džil Grinhal, rediteljka iz Velike Britanije.

Festival se završava večeras komadima koje pozorišne trupe iz Izraela i Srbije izvode na mostu kod Tvrđave i u amfitetaru na nišavskom keju.

broj komentara 0 pošalji komentar