„Delirijum tremens“ otvara 54. „Filmske susrete“ u Nišu

Film „Delirijum tremens“ reditelja i scenariste Gorana Markovića, u produkciji RTS-a, snimljen posle velikog uspeha istoimene pozorišne predstave Beogradskog dramskog pozorišta, otvoriće 54. Festival glumačkih ostvarenja igranog filma „Filmski susreti“ u Nišu koji će ove godine biti održan od 24. do 30. avgusta.

Tumač glavne uloge u filmu Delirijum tremens, Tihomir Stanić, koji je za ulogu u ovom filmu već više puta nagrađivan, veruje da ne postoji bolji izbor za otvaranje festivala glumačkih ostvarenja u Nišu.

„Goran Marković, dete velikih glumaca, Olivere i Radeta Markovića, kojima smo simbolično posvetili film Turneja, iz svoje velike ljubavi prema glumcima i okruženju u kome je proveo bukvalno ceo svoj i profesionalni i privatni vek, kreirao je potresnu priču i odu našoj umetnosti u kojoj se srećom prepoznaju i ljudi sa druge strane rampe -publika“, smatra Stanić.

Proslavljeni glumac tumači lik Dagija, čuvenog glumca, koji preopterećen velikim brojem predstava i snimanja, spas traži u alkoholu, ali upada u alkoholno ludilo - delirijum tremens i završava u bolnici.

Tihomir Stanić je već dobio nagradu za najboljeg glumca za ulogu u ovom filmu na ovogodišnjem Festu, nagradu „Bata Živojinović“ za najbolju mušku ulogu na „Sofestu“, kao i nagradu za najboljeg glumca na nedavno završenom "Green Montenegro International" filmskom festivalu na Žabljaku.

Film je snimljen u produkciji RTS-a po želji doajena našeg glumišta Predraga Pece Ejdusa, koji je nažalost dočekao samo početak snimanja.

Scenario za predstavu i film je takođe, napisao Goran Marković, inspirisan upravo Pecinom sudbinom, a okružen glumcima od svog rođenja, znatiželjan da otkrije šta pokreće one čiji život je gluma bez obzira na posledice koja ta predanost ili, čak, zavisnost nosi.

U filmu igraju Anita Mančić, Gorica Popović, Dragan Petrović Pele, Nada Šargin, Miodrag Miki Krstović, Igor Đorđević, Bereda Rešit, Milica Zarić, Svetozar Cvetković, Maša Dakić, Goran Daničić i Srđan Timarov.

Film će se u bioskopima širom zemlje i regiona naći od 29. avgusta u distribuciji kompanije "Fame Solutions".

broj komentara 1 pošalji komentar
(sreda, 07. avg 2019, 20:12) - anonymous [neregistrovani]

Delirijum tremens

Tacno jedan od velikih razloga, nestajanja nasih glumaca. Plus "delirijum nikotinus i delijurum nervolomus"