Milić: „Mrak“ se bavi strahom među Srbima na Kosovu

Imam dovoljno godina da se više ne bavim sitnim temama na filmu i zato je strah među Srbima koji su ostali da žive na Kosovu i Metohiji u fokusu mog novog ostvarenja, kaže reditelj Dušan Milić, koji je nedavno završio snimanje filma „Mrak“.

Sredinom jula, posle 36 dana snimanja u okolini Vranja i tri dana snimanja u Trstu, završeno je snimanje celovečernjeg filma Mrak, u kome Milić osim režije potpisuje i scenario.

Film nastaje kao koprodukcija Srbije, Danske, Bugarske, Grčke i Italije, uz podršku Filmskog centra Srbije. Reč je o istinitoj porodičnoj drami jedne srpske porodice na Kosovu.

Radnja psiho-horora Mrak dešava se u vreme „martovskog pogroma“ na Kosovu i Metohiji nakon Uskrsa 2004. godine.

Obrađuje temu života u stalnom strahu srpske devojčice Milice, koja, pošto su joj otac i ujak nestali, ostaje sama s majkom i dedom u sablasnoj kući. Tu kuću je za potrebe snimanja filma izgradio čuveni scenograf Milenko Jeremić.

Porodicu čuvaju prijateljski nastrojeni pripadnici italijanskog Kfora, čija prekomanda, međutim, menja sve.

Za Dušana Milića nema dileme da ljudi u Srbiji pritisnuti životnim okolnostima nisu navikli da hrle u bioskope ne bi li pogledali mračnu i tešku filmsku priču kao što je ostvarenje Mrak.

„Uradili smo značajan posao i siguran sam da će publika, ipak, pokloniti pažnju našem filmu u bioskopu. Značaj teme će, između ostalog, odvesti publiku u bioskop“ rekao je Milić. 

Prema njegovim rečima, nastajanje nekog filma u regionu u velikoj meri zavisi od koprodukcija koje nose neke dobre stvari, ali i mnogo kompromisa.

„Imao sam sreću da ujedinimo Srbiju, Bugarsku, Italiju, Dansku i Grčku u ovoj koprodukciji. Interesantno je da su, osim Grčke, sve zemlje koje su se našle u koprodukciji priznale Kosovo kao nezavisnu državu, ali im to nije smetalo da nam daju novac za film. Priča o strahu srpske devojčice u kosovskim zabitima otvorila im je oči i pružila novu perspektivu doživljaja svega što se danas dešava tamo“, istakao je Milić.

Cenjeni reditelj kaže da će do kraja oktobra montirati film u Grčkoj.

„Posle toga radićemo postprodukciju tona u Danskoj, a ako sve bude išlo po planu, premijera filma Mrak biće početkom sledeće godine. Možda na Festu“, zaključio je Milić.

broj komentara 0 pošalji komentar