Muk i aplauz na premijeri „Dnevnika Diane Budisavljević“

Na 15. festivalu „Slobodna zona“ u Beogradu, u Kombank dvorani se premijerno prikazuje film „Dnevnik Diane Budisavljević“.

Istinita priča o državljanki austrijskog porekla koja je za vreme Drugog svetskog rata, spasila više od 10.000 srpske dece iz ustaških logora, konačno je stigla i pred publiku u Srbiji.

Muk u dvorani tokom trajanja filma, prekinuo je dug gromki aplauz nakon prve od tri rasprodate projekcije, a to je potvrda da za Dnevnik Diane Budisavljević vlada ogromno interesovanje. Beogradskoj premijeri prisustvovala je rediteljka Dana Budisavljević.

„Zaista me prijatno iznenadilo da su tri uzastopne beogradske projekcije rasprodate. Film će se baš zbog te velike popularnosti pojaviti u bioskopima. Pokazalo se i ovde, kao i u Hrvatskoj, u Puli, da publika želi da vidi ovu priču“, kaže rediteljka Dana Budisavljević za RTS.

Na beogradsku premijeru Dnevnika Diane Budisavljević stigao je i jedan od preživelih logoraša i svedoka stradanja srpske dece u ustaškim logorima – Milorad Jandrić.

U potresnom svedočanstvu u filmu, Jandrić je naveo da je imao samo jednu godinu kad je odveden u logor Stara Gradiška, a u pokolju mu je stradalo dvanaest članova porodice.

„Najteži doživljaj mi je bio u Jastrebarsko, posle Stare Gradiške. U Jastrebarsko kada smo došli, naišli smo na malu decu, koja su još puzala. Grupa u kojoj sam ja bio je hodala, ali smo ostali van sebe kada smo došli u kontakt sa tom malom decom“, priseća se Jandrić.

Jedan od najiščekivanijih filmova godine – hrvatsko-slovenačko-srpska koprodukcija Dnevnik Diane Budisavljević, čijoj premijeri prisustvuju visoke zvanice iz društveno političkog života, od sutra će biti prikazivan u bioskopima i kulturnim centrima u Srbiji.

broj komentara 3 pošalji komentar
(utorak, 12. nov 2019, 18:15) - anonymous [neregistrovani]

Sve cesstitke svima koji su izeli ucesca u ostvarivanju ovog dela

Jos kada sam prvi put cuo za Dianu Budisavljevic i njeno delo sirio sam ideju gde god sam mogao da se to ekranizuje i posalje u svet. Neobicno me raduje da je to Dana Budisavljevic sa ekipom uspela. Ist tako se nadam da ce film uskoro da stigne i u Ameriku da bih mogao da ga gledam i da preporucim narodu isto. Nadam se da ce do tada biti titlovano na Engleski da bi i sira publika bila upoznata. S najvecim postavanjem i pozdravima svima koji ucestvovase u realizaciju ovog projekta.

(utorak, 12. nov 2019, 12:11) - Љубодраг [neregistrovani]

Моје велико поштовање ...

за све младе (редитељка, продуценткиња, сценаристкиње, ...), које су нам подариле овај филм (био сам са кћерком синоћ).
Надам се да ће бити довољно рекламиран и приказиван у целој Србији.
Надам се, такође, да ће се из "илегале" на светлост дана, И УЗ МНОГО ВИШЕ РЕКЛАМЕ И КРОЗ ПОСЕБНЕ ЕМИСИЈЕ НА НАЦИОНАЛНИМ ТЕЛЕВИЗИЈАМА, извући и филм "ЗАВЕШТАЊЕ" ИВАНА ЈОВИЋА.
Бар толико жртвама и самом Јовићу дугујемо (због огромног труда који је уложио и теме коју обрађује-али, препоручујем и његов филм "Исцељење").

(utorak, 12. nov 2019, 10:34) - anonymous [neregistrovani]

Dugo čekanje

Zar se moralo čekati toliko decenija da bi se snimio jedan ovakav film? Zašto se bacaju u zapećak stradanja srpskog naroda. I, da li smo se dovoljno odužili Diani Budisavljević za njeno herojsko humanitarno delo?