Na Festivalu autorskog filma šest domaćih premijera

Projekcijom kanskog pobednika – filmom „Parazit“, u Beogradu počinje 25. Festival autorskog filma. Do 30. novembra za Gran-pri Festivala „Aleksandar Saša Petrović“, takmiči se 12 filmova.

Omiljeni festival Beograđana od 1994. godine, koji nas je u teška vremena sankcija i izolacije hranio filmovima i donosio drugačiji pogled u svet – istinske poštovaoce pokretnih slika koje nemaju komercijalni predznak, počastiće sa čak 90 naslova koji su značajan presek strane i domaće produkcije.

Ovogodišnji Autorski festival posvećen je maštovitom svetu Dušana Makavejeva, ali i jednom od velikih evropskih scenarista Gordanu Mihiću.

Od ove godine, u takmičarskom programu dodeljivaće se za najbolji scenario koja će nositi njegovo ime.

„Mislim da smo se mi kao sredina jako malo odužili tom velikom i tihom čoveku i smatram da će ta nagrada da bude jedna počast njemu, a sa druge strane, jedan veliki podstrek scenaristima širom sveta kada saznaju čiju nagradu su dobili“, rekao je Srdan Golubović, predsednik Saveta Festivala.

Uz dobitnika Zlatne palme, južnokorejskog Parazita koji svedoči o klasnim razlikama tu je i Berlinski pobednik Sinonimi – prva filmska ekranizacija rečnika.

Za navedene filmove, nažalost nema mesta u bioskopima kojima vladaju blokbasteri.

„Festivali su jako značajni. Festivali su danas jedan oblik distribucije koja zaista uspeva da dovede publiku koja je danas malo drugačija, koja danas mora da traga mora da bude aktivna da bi bila pravi konzument autorskog filma“, dodao je Golubović.

Čak šest domaćih premijera na 25. Autorskom festivalu, među kojima je i Asimetrija rediteljke Maše Nešković, biće dobar poligon za otkrivanje novih autorskih svetova.

broj komentara 0 pošalji komentar