„Čovek koji je kupio Mesec“ – priča o Sardincu koji mora da ispuni obećanje

Povodom premijere italijanske komedije „Čovek koji je kupio Mesec“, u Beograd su stigli reditelj filma Paolo Cuka i glavni glumac Jakopo Kulin.

Na konferenciji održanoj u Jugoslovenskoj kinoteci, govorili su i Paola Kordone, direktorka Italijanskog kulturnog centra, koji je podržao dolazak gostiju iz Italije, i Lazar Ristovski, kome je poverena jedna od glavnih uloga u filmu. 

„Uzbuđena sam, jer pored sebe vidim reditelja i glumce, a upravo sam ogledala film. Ministarstvo spoljnih poslova Italije želi da se italijanski filmovi gledaju i distribuiraju van Italije i prevashodno da afirmiše mlade reditelje, pa mi je posebno drago što vidim jednog mladog reditelja Paola Cuku. Kao i sve velike italijanske produkcije, i ova komedija u sebi sadrži mnogo toga, uz smeh donosi malo gorčine i navodi i na razmišljanje“, rekla je Kordone.

„Ja sam sa Sardinije, i nedaleko od moje kuće postoji jedno mesto koje izgleda kao Mesec. Kada je noću nebo puno zvezda, zaista izgleda kao da ste na Mesecu, a mi smo kao deca često išli na to mesto upravo zbog toga. I tu smo i snimali scene na Mesecu. A sama ideja potekla je kada sam pročitao u novinama vest o jednom Amerikancu koji je postao milioner tako što je prodavao parcele na Mesecu“, počeo je priču reditelj Cuka o inspiraciji za film.

„Zasmetalo mi je jer je Mesec moj i ja živim na Mesecu, kako može on da ga prodaje? Upravo mi je to poslužilo da pokažem konflikt između jedne male kulture, kao što je Sardinija, i arogantnog predstavnika jedne velike vlasti, što je u filmu Amerika. Ovaj metaforički konflikt s jedne strane predstavlja viziju jednog pesnika iz jedne male kulture i s druge strane globalizaciju, aroganciju i vojnu silu, predstavljen upravo kao borba između Davida i Golijata“, ispričao je reditelj Cuka.

„Film je zaista lepo prihvaćen u celom svetu, u Koreji, Japanu, u svim evropskim zemljama, u Meksiku, idemo sad u Pariz, pa u Njujork. Drago mi je što smo došli da predstavimo ovaj film i u Srbiji i nadam se da će se i vašoj publici dopasti. Za mene je bila velika čast da glumim sa Lazarom Ristovskim, jer sam njegov veliki obožavatelj“, izjavio je Jakopo Kulin.

Tražili lepog, dobrog i simpatičnog glumca  

„Želeo bih prvo da zahvalim Italijanskom kulturnom centru na podršci da dovedemo Paola i Jakopa kao goste na premijeri filma. Distribuirati filmove koji u sebi nose umetničku crtu je uvek teško i mi smo se kao 'Zilion film' odvažili da kupimo ovaj film za distribuciju, pa bih želeo da zahvalim i Marku Čkonjeviću i "FAME Solutions"-u kao distributeru za Srbiju. Nadam se da će publika voleti i gledati ovaj film“, rekao je Ristovski.

„Tražio sam glumca u Italiji koji je lep, dobar i simpatičan kao Lazar Ristovski, i u Italiji ga nisam našao. Pitao sam koproducenta, koji je iz Albanije, može li da nađe takvog glumca, ali ni on nije mogao da ga nađe, a ne samo da je znao ko je Lazar Ristovski, već nas je i spojio. Ja sam veliki obožavalac Kusturice, tako da znam Lazara još iz filma Anderground, a on snimao je već film na Sardiniji sa jednim mojim kolegom, tako da nije bilo dileme“, objasnio je Paolo angažman Ristovskog.

Komedija Čovek koji je kupio Mesec je najgledanija domaća komedija u italijanskim bioskopima u poslednjih pet godina, a reditelj Paolo Cuka je napisao i scenario.

Radnja filma smeštena je u njegovoj rodnoj Sardiniji i prati lokalnog ribara (Lazar Ristovski), koji je obećao ženi koju voli da će joj pokloniti Mesec. A zna se da Sardinci uvek održe svoje obećanje.

Posle premijere film je na repertoarima bioskopa širom Srbije od 21. novembra.

broj komentara 0 pošalji komentar