Saksofonista Mejsio Parker otvara festival „Nišvil“

Američki fank i soul-džez saksofonista Mejsio Parker nastupiće sa svojim sastavom prve večeri džez festivala „Nišvil“ 8. avgusta.

Svojevremeno poznat najviše po tome što je bio član čuvene duvačke linije grupe Džejmsa Brauna, a po mnogima i ključni član sastava „kuma soula“, Parker se tokom poslednjih decenija sasvim zasluženo pridružio plejadi najvećih soul umetnika svih vremena sarađujući sa imenima kao što su Prins, Rej Čarls, Kit Ričards i grupe „Parlament fankadelik“, „Red hot čili pepers“...

Mejsio Parker, koji je juče napunio 76 godina, rođen je u Kinstonu, u američkoj državi Severna Karolina. Njegova majka je pevala u crkvenom horu, otac svirao klavir i bubnjeve, a stariji brat Melvin je bio perspektivni bubnjar.

Sam Džejms Braun je u svojoj autobiografiji naveo da je prvobitno u svoj band hteo da dovede samo Melvina, pa je „u vezanoj transakciji“ pristao da angažuje i tada 19-godišnjeg Mejsija.

Šest godina kasnije braća Parker i još nekoliko članova Braunovog benda napustili su sastav i formirali bend "Maceo & All the King's Men" koji je nastupao u naredne dve godine, a Mejsio se 1973. godine ponovo pridružuo Braunu.

Dve godine kasnije Mejsio Parker je s još nekoliko članova, uključujući i trombonistu Freda Veslija, ponovo napustio Brauna i pridružio se drugoj legendaranoj grupi, „Parlament fankadelik“ Džordža Klintona, da bi od devedesetih počeo izuzetno uspešnu solo karijeru.

Već prvi album iz tog perioda Roots Revisited proveo je deset nedelja na vrhu Billboard Contemporary Jazz liste i još tada je njegov bend nazvan „najveći mali fank orkestar na svetu“.

Veliki uspeh postigao je i njegov prvi album uživo Life on Planet Groove iz 1992. godine, na kojem je prvi put sarađivao sa holandskom saksofonistkinjom Kendi Dalfer.

Sledeće godine gostovao je na albumu grupe „De la soul“, a od kraja devedesetih Parker i Prins snimaju i nastupaju na koncertima sa pratećom grupom „Nju pauer dženerejšn“.

Između ostalog, Parker i Prins su 2007. godine nastupili u okviru serijala od 21 koncerta u londonskoj O2 areni, a pet godina kasnije usledio je serijal u Los Anđeleskom forumu.

Parkerov album Rootsa & Grooves sa nemačkim "WDR big band"-om big bendom, posveta velikom Reju Čarlsu, osvojio je nagradu Jammie kao najbolji džez album 2009. godine.

Jula 2012. godine Mejsio Parker je u Parizu dobio prestižnu nagradu za životno delo Victoires Du Jazz i poslednjih godine nastupa nesmanjenim tempom pa godišnje održi više od 290 koncerata širom sveta.

broj komentara 0 pošalji komentar