Nikola Tesla u simfoniji Meksikanca

Meksikanac Alehandro Sančez Navaro inspirisan stvaralaštvom jednog od najvećih umova današnjice komponovao je „Teslinu simfoniju“.

Kompozitor i dirigent iz Meksika naveo je da je tokom više od tri decenije rada komponovao dela o istorijskim ličnostima među kojima je i južnoamerički revolucionar, vojskovođa i državnik Simon Bolivar. Teslina simfonija sastoji se iz osam delova.

„Srećan sam što sam komponovao muziku inspirisanu i posvećenu Tesli. On nije samo najveći naučnik koji je ikada postojao, on je više od toga – vizionar 21. veka. Njegova zaostavština zalužuje veliku pažnju i brigu. To simfonijsko-vizuelno iskustvo uz dobro izabrane poruke moglo bi biti efikasan način za buđenje svesti ljudi, upravo sada kada nam je više nego ikad potrebna nauka da spasavamo prirodu i civilizaciju“, naveo je Sančez Navaro za Tanjug

„Moja dela inspirisana su istorijom, ali i prirodom, šumama, planinama i okeanima“, rekao je Navaro koji je bio jedan od učesnika skupa koji je „Teslina naučna fondacija“ organizovala u Njujorku u hotelu „Njujorker“ 7. januara, povodom 76. godina od smrti velikog srpskog i svetskog naučnika.

Kompozitor je naveo da je o Teslinim naprednim rešenjima čuo jedne davne godine na povratku sa Kariba, gde je na Svetskom energetskom kongresu predstavio svoju Okeansku simfoniju.

„Posle toga, počeo sam da čitam i proučavam sve što sam mogao da nađem o tom velikom pronalazaču i kao rezultat te inspiracije nastalo je osam dela. Koncert posvećen Tesli sastoji se od osam simfonijskih dela: Ples munja, Slobodna energija, Posebna veza, Novi pronalazak, Teslin toranj, Galaktička i Teslina simfonija“, objašnjava Navaro. 

Dela su, kako je dodao, zahvaljući novim tehnologijama napravljena tako da publika kroz njih može da sazna i glavne činjenice o Teslinom životu i delu.

„Zahvaljujući novim tehnologijama izvođenje muzike danas može ići uz video-podlogu koja projekat čini posebnim vizuelnim iskustvom", rekao je Navaro.

Svetski naučnik i heroj

Početkom oktobra Navaro je Teslinu simfoniju premijerno izveo sa Filharmonijskim orkestrom „Keretaro“, naveo je kompozitor i dodao da je Keretaro jedan od 32 suverena entiteta Meksika, na severu centralnog dela zemlje.

„Simfonija je postigla veliki uspeh. Mladi su bili posebno oduševljeni. Ne samo da su razumeli, već su bili izuzetno uzbuđeni i oduševljeni delom o velikom svetskom naučniku i heroju", kaže Navaro.

Sančez Navaro nastupao je do sada između ostalog sa filharmonijama grada Mekisika i Jukatana, Simfonijskim orkestrom Meksika i Paragvaja. Završio je „Berkli“ i Školu muzike na Menhetnu.

broj komentara 4 pošalji komentar
(četvrtak, 21. feb 2019, 09:20) - anonymous [neregistrovani]

Фантастично!

Сад да га позовемо у Србију да наступа! Можда добије још неку инспирацију или можда он инспирише неке наше композиторе :)

(četvrtak, 21. feb 2019, 08:29) - anonymous [neregistrovani]

muzika

Svaka čast za trud ali muzika me bas nesto ne asocira na teslu. Treba jos neko da se uključi i da proba da napravi slično. Svaka čast za inicijativu ali je preveliki zalogaj bio.

(sreda, 20. feb 2019, 07:45) - Poručnik Draguljče [neregistrovani]

Fesnpešntrešn

Kad se za sve ove godine u moru naših kompozitora niko nije setio Tesle i nije bio inspirisan njegovim vanvremenskim otkrićima, da stvori neko muzičko, ili muzičko scensko djelo, setio se brat Mexico, kompozitor Navaro. To je najbolji odraz koliko smo nemarno prema našim najvećim intelektualcima kakav je bio Tesla. Navaro, zaslužio si orden ali Teslin orden, koji bi trebalo dodeljivati zaslužnim građanima onih zemalja koji proslavljaju naše velikane kroz svoja djela. Hvala ti za sva vremena.

(utorak, 19. feb 2019, 20:24) - anonymous [neregistrovani]

BRAVO, GOSPODINE NAVARO,

MUZIKA JE ODUVEK BILA, "GALAKTICKA
SIMFONIJA"