Unuk Boba Marlija na „Nišvilu“

Prvi put u Srbiji, 9. avgusta na džez festivalu „Nišvil“, nastupiće rege zvezda u usponu, unuk legendarnog Boba Marlija, Džozef Džo Mersa Marli.

Kao najstariji sin Stivena Marlija, Džozef Džo Mersa Marli, odrastao je okružen vrhunskom rege muzikom. Još kao petogodišnjak nastupao je sa ocem Stivenom, ujakom Zigijem, tetkama Sedelom i Šeron i njihovom decom kao deo simpatične grupe klinaca koja je završavala koncerte kada bi se Džo latio mikrofona.

Rođen je 12. marta 1991. godine u Kingstonu na Jamajci, a sa 11 godina se preselio u Majami, gde je pažljivo pratio rad svog oca i ujaka Demijana, koji su stvarali muziku u "Stephen's Lion's Den" studiju.

Školovanje je ipak bilo na prvom mestu. Turneje sa Zigijem i sa „Melodi mejkersima“ bile su dragoceno iskustvo za talentovanog Džoa, ali samo u vreme praznika i letnjeg raspusta.

Ozbiljniju afirmaciju Džo Mersa postigao je 2013. godine objavljivanjem singla Comfortable koji se našao na kompilaciji Set Up Shop - Volume 1 pod okriljem porodične izdavačke kuće "Ghetto Youths International", koja se pozicionirala vrlo visoko na Bilbordovoj listi najbljih rege albuma te godine.

Zatim je gostovao na albumu Strictly Roots poznatog rege sastava sa Jamajke „Morgan heritidž", koji je nagrađen Gremijem u vrlo jakoj konkurenciji.

U proleće 2014. godine objavio je album Comfortable sa pet numera koje su snimljene pod producentskom palicom njegovog ujaka Demijana.

Osnova muzičkog izraza Džo Mersa Marlija predstavlja moderan krosover rege, sa jakim uplivima denshola, hip-hopa, pa i pop elemenata.

Ovakvim originalnim pristupom autorskom stvaralaštvu Džo Mersa lucidno izbegava etikete kopiranja nasleđa svog oca, ujaka i dede, kombinujući bazu rege muzike sa srodnim muzičkim pravcima, a pritom ne gubeći oštricu kroz angažovane i duboko lirične stihove koji su sklopljeni u inteligentno postavljene rime, vodeći računa o detaljima i težeći ka nadasve samostalnom i autentičnom umetničkom izrazu.

„Otac kaže da je moj deda Bob mađioničar, zato što je on bio jedini čovek koji je mogao da donese mir u svoju zemlju za vreme jamajčanske pogibeljne političke krize sedamdesetih godina. Tu ima mnogo snage, mnogo uticaja, to jeste neka vrsta magije", veruje Džo Mersa Marli.

„Deda je napravio ogroman korak za muziku sa Jamajke i vreme je da i ja doprinesem svojom muzikom da se priča nastavi, da rege scena raste. Na kraju krajeva, ja sam ipak još na početku i zapravo, osećam se udobno u svemu ovome. Veoma udobno...", dodao je unuk legendarnog muzičara.

broj komentara 0 pošalji komentar