Oluja za kraj „Egzita“ – početak odložen, saniraju se posledice nevremena

Poslednje veče 19. „Egzita“ poremetila je jaka kiša i nevreme u Novom Sadu. Organizatori najavljuju da će kapije večeras biti kasnije otvorene, između 20.30 i 21 čas. Sinoć je na festivalu bilo više od 53.000 posetilaca.

Mir na Zemlji, mir sa Zemljom moto je ovogodišnjeg festivala i ekološka poruka svetu na svečanoj ceremoniji otvaranja. Uputili su je zeleni aktivisti, severnoameričko pleme Stending rok.

Nakon 43 godine karijere, prvi put su svirali u Srbiji, a nastup grupe „Kjur“ je najposećeniji i za mnoge najbolji u 19 godina dugoj istoriji „Egzita“.

Na otvaranju kapija prve večeri najuporniji u trku. A između 40 bina i zona za mnoge i prevelika gužva, jer nakon što se završe nastupi glavnih zvezda posetioci kreću ka manjim binama sakrivenim u spomeniku kulture, po kojima se „Egzit“ razlikuje od ostalih svetskih festivala.

Osim 13 sati muzike na svakoj od 40 bina, „Egzit“ koji je i sam nastao iz aktivizma mladih, od ostalih festivala razlikuje i konstantna borba za bolje društvo. Sa Tvrđave je krenula i nacionalna kampanja za izgradnju vrtića „Egzit“ i Fondacije „Novak Đoković“ uz podršku Radio-televizije Srbije.

„Želimo da pozovemo gledaoce da nam se pridruže u ovoj kampanji i da na SMS broj 2205, koji simbolično obeležava datum našeg najvećeg šampiona, mog muža. Želimo da ih pozovemo da nam se pridruže i da doniraju novac. Novac koji smo prvo skupili potrošićemo na proširenje kapaciteta vrtića u Čeneju“, kaže Jelena Đoković.

Tokom dana 60.000 turista upoznaje Novi Sad i okolinu, a svoje izveštaje sa festivala šalje 850 akreditovanih novinara iz 90 zemalja sveta. I ove godine najeminentniji muzički časopisi i svetski mediji „Egzit“ ističu kao „dragulj među festivalima“.

Novinarka Kineske nacionalne televizije Nina Von ističe da je „Egzit“ jedinstven: „Bila sam na 'Glastonberi festivalu', ali 'Egzit' je drugačiji. Čak je i ime 'Egzit' toliko jedinstveno. Kada pitate nekoga gde je izlaz, kaada hoćete da odete sa Tvrđave, svi vam kažu – Pa 'Egzit' je ovde“.

Tri i po hiljade posetilaca registrovano je u kampu „Egzita“ na plaži Štrand, gde festivalska atmosfera traje 24 sata dnevno.

Za tri dana festivala kroz kapije Tvrđave prošlo je blizu 160.000 posetilaca, a očekuje se da će taj broj sa današnjim danom premašiti 200.000.

broj komentara 0 pošalji komentar