„Lajbah“ i „Džuno riektor“ svirali u SKC-u

U sklopu zajedničke turneje, grupe „Lajbah“ i „Džuno riektor“ nastupile su sinoć u SKC-u. „Lajbah“ je na poznatom terenu obeležio 30 godina rada, dok je britanskom elektro sastavu ovo premijerni nastup u Beogradu.

Avangardna slovenačka grupa "Lajbah" (Laibach) i pioniri go-trens muzike "Džuno riektor" (Juno Reactor) iz Velike Britanije nastupili su u noći između nedelje i ponedeljka u Studentskom kulturnom centru Beograda (SKC), u sklopu zajedničke evropske turneje.

Oba benda imaju u osnovi elektronski zvuk, s tim što "Lajbah" naginje industrijskoj muzici sa dubokim, gotovo robotskim vokalima, a "Džuno riektor", koji je komponovao za filmove "Matriks", "Mortal kombat", "Beovulf" i "Bilo jednom u Meksiku", svira trens obogaćen etno elementima.

Koncert je počeo u 22.10, nastupom "Lajbaha", koji je na bini ostao oko 90 minuta.

Slovenačka grupa, poslednjih godina gotovo odomaćena u Beogradu po broju nastupa, ovog puta je promenila repertoar i u čast 30 godina svog postojanja naglasak stavila na rani deo karijere.

Blok kompozicija iz tog perioda zauzeo je prvu trećinu "Lajbahove" svirke, a elektronska muzika podvučena industrijskim zvucima ritma bila je praćena na video bimu snimcima mašina u pokretu.

Druga trećina je otpala na nekoliko obrada nacionalnih himni sa poslednjeg, u Beogradu često promovisanog albuma "Volk", da bi završni deo koncerta pripao najvećim hitovima, među kojima je publika, obučena uglavnom po gotik modi, najbolje primila "Alle Gigen Alle" i "Tanz Mit Laibach", uz marš armije kostura na video bimu.

Grupa "Džuno riektor" pod vođstvom Bena Votkinsa na ovoj turneji obuhvata muzičare i igrače iz Južne Afrike i Japana, i njen nastup u SKC-u, koji je počeo posle ponoći, gotovo je potpuno bio u znaku plemenskog ritma i sveopšteg plesa u sali.

Za takav ugođaj postarali su se bubnjar, ritam mašina i svirač na bongosima, koji je nosio ratničke boje. Ben Votkins je svirao gitaru, a jedan od dvoje pevača preko čela je imao - skijaške naočare.

Koncert "Džuno riektora", na kome je sala bila znatno popunjenija nego tokom nastupa "Lajbaha", trajao je gotovo 120 minuta, i završio se negde oko dva sata izjutra.

"Džuno riektor" su u Srbiji prvi put, a svetsku slavu su stekli sa remiksom pesme "Control" bivše porno zvezde Trejsi Lords.

Inače, "Lajbah", međunarodno najuglednija grupa iz doba bivše SFRJ, na zajedničkoj turneji sa kolegama iz Velike Britanije proslavlja 30 godina postojanja.

broj komentara 0 pošalji komentar