"Kool and The Gang" svirali u Havani

Desetine hiljada Kubanaca prisustvovale su juče u Havani besplatnom koncertu grupe „Kul end d geng“, koji je bio prvi nastup neke američke grupe u ovoj komunističkoj zemlji od 2005. godine. Koncert odobrila vlada SAD.

Američki "R&B" pioniri "Kul end d geng" (Kool and The Gang) podigli su juče Havanu na noge svojim eklektičnim miksom zvukova na bini na otvorenom, odmah uz svetlucave vode Karipskog mora, piše Asošijeted pres.

Robert "Kul" Bel, njegov brat Kalis Bejan, saksofonista Denis Tomas i bubnjar Džordž "Fanki" Braun, na ovaj način su se pridružili "šačici" američkih muzičara koji su nastupili na Kubi u poslednjih par godina, uprkos vašingtonskoj restrikciji putovanja u ovu ostrvsku zemlju i ambivalentnom stavu njene komunističke vlade prema rokenrolu, hip-hopu i ostalim vrstama američke muzike.

"Mi predstavljamo muziku. Putujemo svetom i naša poruka su ljubav, razumevanje i jedinstvo", rekao je pred početak koncerta "Kul" Bel, pevač, basista i vođa grupe koja se proslavila 1980-ih godina hitom "Celebration".

"Ne dolazimo kao političari, već kao muzičari."

Desetine hiljada Kubanaca igrale su i skakale "razvučene" niz priobalni Malkon bulevar na kojem je održan besplatni koncert, odobren fank, disko, "R&B", dens i soul legendama od strane vlade SAD.

Njihovi obožavaoci, uglavnom ljudi srednjih godina, došli su sa decom, dok su stanari okolnih zgrada popunili terase.

"Ta muzika obeležila je čitavu generaciju Kubanaca, moju generaciju", izjavila je Frans presu Ana Estevez, 50-godišnja službenica čija je cela porodica bila prisutna.

Iz Havane bend ide za Majami, u kojem mnogi članovi kubansko-američke zajednice i dalje osećaju duboku mržnju prema vladi zemlje iz koje su pobegli, piše AP.

Prethodni nastup neke američke grupe na Kubi bio je "zemljotresni" koncert hevi-metalaca "Audioslejv" (Audioslave) 2005, iste godine kada su koncert u toj zemlji održali i Australijanci "Er saplaj" (Air Supply).

Iako se od revolucije 1959. godine gotovo svi američki muzičari drže podalje od ove karipske države, prvi se još pre 30 godina odvažio pop-roker Bili Džoel, čiji "Havana džem" 1979. u "Karl Marks teatru" sa 4.800 sedišta, kubanski zvaničnici i dan danas navode kao rokenrol "kamen temeljac" u Havani.

Kuba je pod američkim ekonomskim embargom od 1962. Ipak, kulturna razmena između dve zemlje intenzivirana je od dolaska Baraka Obame u Belu kuću pre godinu dana.

broj komentara 1 pošalji komentar
(ponedeljak, 21. dec 2009, 18:57) - goran [neregistrovani]

legende

sta reci , legende...