Putin u Srbiji ima selo, crkvu, rakiju...

O popularnosti ruskog predsednika Vladimira Putina u široj srpskoj javnosti ne govore samo brojni štandovi po Beogradu na kojima se prodaju majice, bedževi, šolje, kačketi sa njegovim likom, već i mnogo zanimljivija obeležja.

Na jugu Srbije u Gornjem gajtanu, u opštini Medveđa, postoji zaselak Putinovo, nekadašnjni Adžinci. Staro ime ovo naselje je nosilo još od vladavine Turaka, međutim u novembru prošle godine, njegovi meštani su odlučili da mu daju ime predsednika Rusije, koga vide kao „slovenskog brata“ i jednog od najsposobnijih državnika.

Dvanaest kuća, koliko broji ovo selo, odlučilo je tako da Adžinci postanu Putinovo.

Posle glasanja o promeni imena, meštani su nedelju dana radili na novom znaku na ulasku u selo. Napravili su ga od ogromne hrastove daske i izrezbarili ime sela.

U čast ruskom predsedniku, lokalna rakija nazvana je putinovka, koja se može naći samo u ovom selu, a stanovnici se uz nju često okupljaju na mestu koje nazivaju biblioteka, s tim što navode da se unutra može naći „više pića, nego knjiga“.

Meštani Banstola, kod Inđije, Hram Blage Marije, posvećen srpskim žrtvama ratova devedesetih, prvenstveno žrtvama hrvatske akcije Oluja, koji se gradi po uzoru na ruske crkve, nazvali su Putinova crkva.

Kažu da je Putin najveći pravoslavni brend, simbol nove Rusije, novog vremena i nadaju se da im neće zameriti što su samovoljno upotrebili njegovo ime za crkvu.

O naklonosti velikog broja građana Srbije ruskom predsedniku govore brojni murali, video-poruke u kojima mu čestitaju rođendan, Božić, zatim imena kafića, a stanovnici Raške su povodom Putinovog 64. rođendana snimili promotivni video-klip u kojem ruskom predsedniku žele dug život, ali i promovišu svoju Rašku.

„Naši ljudi su prosti, dobri i radni“, počinje video-čestitku devojka obučena u narodnu nošnju. Poljoprivrednik na traktoru u majici sa Putinovim likom, priča o tome kako naziv Raška podseća na Rusiju.

Za kraj, svi akteri video-čestitke zajedno su poželeli srećan rođendan Vladimiru Putinu uz poruku: „Nas i Rusa 200 miliona. Dvesta miliona pozdrava Vladimiru Vladimiroviču“.

Lik ruskog predsednika nedavno se pojavio se čak i na cisterni na Koridoru 10, a ono što je svima zapalo za oko je Putinov bedž, odnosno upozorenje na brzinu.

Nešto od poruka naklonosti i lične popularnosti među građanima Srbije će možda ruski predsednik videti na ulicama Beograda sutra, a među najvidljivijim na trasi kojom će proći od aerodroma prema groblju oslobodilaca Beograda je i bilbord na zgradi u kojoj se nalazi restoran Novaka Đokovića sa ogromnom zastavom na kojoj piše Rusija - Srbija, a koja zavisno od ugla gledanja predstavlja zastavu jedne, odnosno druge zemlje.

broj komentara 3 pošalji komentar
(petak, 18. jan 2019, 08:19) - anonymous [neregistrovani]

Boze pravde

Odusevljena sam idejom svaka cast narode legende ste za promjenu imena.

(četvrtak, 17. jan 2019, 13:32) - Stefan [neregistrovani]

evropa

Ajde pro evropljani kukajte jos malo ... Jel znate vi proevroljani da ako udjete u evropu srbija nece postati svajcarska?

Mislim cisto da znate....

(sreda, 16. jan 2019, 14:21) - Супротно мишљење: [neregistrovani]

Русија је највећа српска заблуда!

Никад нас ЕУ неће примити због ње!