Preminula švedska glumica Bibi Anderson

Švedska glumica Bibi Anderson, jedna od muza čuvenog reditelja Ingmara Bergmana, preminula je 14. aprila u Stokholmu u 84. godini, saopštio je švedski Filmski institut.

Bibi Anderson je rođena kao Berit Elizabet Anderson u Stokholmu 1935. godine. Studirala je glumu u Terserus dramskoj školi i u Kraljevskom dramskom pozorištu u Stokholmu.

Posle završene škole, pristala je da se pridruži Kraljevskom dramskom pozorištu, u kojem je glumila 30 godina. Prva saradnja Bibi Anderson i Ingmara Bergmana započela je kada je kao 15-godišnjakinja igrala u njegovim reklamnim spotovima za sapune.

U karijeri dužoj od pola veka ostvarila je oko stotinu uloga na filmu i televiziji, u švedskim i inostranim produkcijama. Tokom pedesetih, šezdesetih i sedamdesetih godina glumila je u više od deset Bergmanovih filmova, uključujući Sedmi pečat, Divlje jagode, Ivica života, Mađioničar, Strast, Dodir i Persona.

Pamtiće se i njene role u filmu Nikada ti nisam obećao vrt pun ruža, Entonija Pejdža, Kvintet, Roberta Altmana, kao i u filmovima novije produkcije Arn: Vitez templar i Arn: Kraljevstvo na kraju puta, Petera Flinta.

Za ulogu u filmu Ljubavnica Vilgota Sjemana 1963. godine osvojila je Srebrnog medveda za najbolju glumicu na festivalu u Berlinu. Višestruka je dobitnica švedske nacionalne filmske nagrade i drugih priznanja.

Predsednik Fondacije „Ingmar Bergman“, Jan Holmberg, rekao je da Bibi Anderson nije uvek dobijala uloge dostojne njene glumačke veštine ali ih je „prihvatala i od njih pravila nešto mnogo veće“.

Mediji i sam Bergman često su govorili o glumcima iz njegovih filmova kao o „njegovim glumcima“, dok mu Bibi Andesron nije odgovorila da „ona pripada jedino samoj sebi“.

Bibi Anderson se pre devet godina povukla sa javne scene nakon preživljenog moždanog udara.

broj komentara 0 pošalji komentar