Preminuo slavni italijanski reditelj Franko Zefireli

Jedan od najplodonosnijih italijanskih filmskih, pozorišnih i operskih reditelja, Franko Zefireli, preminuo je u 97. godini.

U karijeri koja je trajala više od 60 godina, Zefireli je režirao kultne predstave, poput verzije Romea i Julije, sa mladom Džudi Denč u londonskom pozorištu "Old Vic", koja je 60-ih ekranizovana i postala Oskarom nagrađeni blokbaster.

Zefireli je veliku inspiraciju crpeo iz Šekspira za svoje filmove – The Taming of the Shrew sa Elizabet Tejlor i Ričardom Bartonom, Hamlet sa Melom Gibsonom i Glen Klouz i film o Verdijevom Otelu sa Plasidom Domingom.

Što se opera tiče, karakterisale su ga grandiozne i raskošne produkcije u kojima su nastupale Džoan Saterlend i Marija Kalas, o kojoj je 25 godina nakon njene smrti Zefireli snimio filmsku biografiju – Kalas zauvek.

Bio je i politički aktivan, a sedam godina je proveo u parlamentu kao senator ispred stranke Forca Italija.

Njegove opere bile su veoma dobro primljene i među televizijskom publikom, pa se Zefireli smatra i čovekom koji je ponovo popularizovao operu.

Rođen je 12. februara 1923. godine u Firenci, gde je i odrastao. Bio je vanbračno dete modne kreatorke Alejde Garosi Ćiprijani i trgovca vunom Otorina Korsija, kada su oboje bili u odvojenim brakovima.

Ime je dobio po stihu iz Mocartove arije o poveratrcima (zeffiretti). Šest godina nakon rođenja majka mu je preminula, pa je njegova ujna preuzela starateljstvo.

Strast za pozorištem su mu probudili trupe putujućih glumaca koje je gledao tokom raspusta u Toskani. Pohađao je katoličku školu, u kojoj ga je seksualno napastvovao sveštenik.

Kada je izbio Drugi svetski rat, dometnuo se u partizane, dva puta izbegao streljanje, a posle postao i prevodilac za savezničke vojnike.

Posle rata nameravao je da postane arhitekta, ali se ipak otisnuo u glumačke, a potom i rediteljske vode.

broj komentara 1 pošalji komentar
(subota, 15. jun 2019, 16:50) - anonymous [neregistrovani]

Isus iz Nazareta

Zefirelijev film o Isusu, najbolji film o Isusu, do ssda...