Jusejn Bolt ubeđuje Japance u prednosti električnog trotineta

Devetostruki olimpijski šampion, sprinter Jusejn Bolt, promoviše svoj električni trotinet u Tokiju, u nadi da će zahvaljujući njegovoj popularnosti japanske vlasti ublažiti propise u pogledu korišćenja ove vrste prevoznog sredstva.

Prema važećim propisima u Japanu električni trotineti mogu da se voze samo po kolovozu, moraju imati registarske tablice, a vozači moraju imati dozvolu za upravljanje motociklom.

Svetski rekorder i suosnivač kompanije „Bolt mobilitija“, Jusejn Bolt, održao je promociju u jednom tokijskom restoranu i najavio da je njihov cilj da se na određenim prostorima dozvoli iznajmljivanje električnih trotineta, odnosno da do 2020. godine ovim prevoznim sredstvom bude opremljeno 40 univerzitetskih naselja u Japanu.

Pored toga, predstavnici ovog američkog startapa, računajući na Boltovu svetsku popularnost, pokušaće da ubede japanske vlasti da ublaže propise, jer veruju da će njihovi trotineti smanjiti saobraćajne gužve, a samim tim i emisiju štetnih gasova.

Cilj „Bolt mobilitija“ je da se do kraja ove godine prošire u 20 gradova širom sveta, a u 2020. godini u 50 gradova u osam zemalja. Početkom godine promovisali su svoj trotinet u Njujorku, Parizu i Vašingtonu.

Iznajmljivanje električnih trotineta postalo je veoma popularno rešenje u mnogim gradskim centima širom sveta, ali je stvorilo i mnoge saobraćajne probleme. U San Francisku je pokrenuta parnica zato što su korisnici ostavljali trotineta na javnim površinama. U Parizu, pak, je došlo do uvođenja mnogo strožijih propisa pošto su stradale dve osobe, a više njih povređeno.

U Tokiju su električni trotineti još uvek retkost, ali po važećim saobraćajnim propisima, oni se tretiraju kao motocikli.

broj komentara 0 pošalji komentar