Šta nam kosa govori o zdravlju

Uprkos tome što većina ljudi doživljava samo kao estetsku stvar, kosa itekako može da govori i upozori na brojne zdravstvene probleme.

Da li ste znali da u proseku čovek na glavi ima oko 100.000 dlaka, a da svakog dana izgubi oko 100 dlaka. To nije razlog za brigu, jer ih zamenjuju nove vlasi.

Ali jeste za brigu ako vam kosa naglo opada, lomljiva je i bez sjaja. Uzroci su brojni: od stresa preko loše ishrane do problema sa hormonima.

„U mnogim situacijama kao što je anemija, pad gvožđa ili poremećaj funckije štitne žlezde može odmah da se uoči na kosi - njenom opadanju i lošem kvalitetu“, objašnjava specijalista ishrane Veroslava Stanković.

„U stanjima oboljenja štitaste žlezde, kada je smanjena, zaista dolazi do opadanja kose, gubitka sjaja, lomljivosti. Ima jedan sindrom policističnih jajnika. Žene toliko gube kosu, srednji deo, zbog povišenja androgenih hormona, testosterona“, ističe Jelica Bjekić, endokrinolog na KBC „Bežanijska kosa“.

Kvalitet kose se menja i kod kardioloških pacijenata.

„Za pacijente kod kojih dolazi do poremećaja cirkulacije u svim organima, zo može da se jako dobro primeti na delu kože i kose, zbog manjeg dotoka krvi i svih hranljivih vitamina“, navodi Marija Zdravković, direktorka KBC „Bežanijska kosa“.

Ne zanemarujte ove promene, jer i one šalju poruku kakvo vam je zdravlje. Za početak javite se svom izabranom lekaru.

„Treba da urade opštu laboratoriju i eventualno štitaste žlezde, a sve druge ostaviti nama da procenimo“, savetuje doktorka Jelica Bjekić.

Nakon toga, nahranite kosu vitaminima i mineralima.

„Za pravilno funckionisanje, unositi dovoljnu količinu crvenog mesa, namirnice koje su bogate jodom, koštunjavo voće, vodu. Treba unositi veliku količinu grupe vitamina B, koje su dobre i za kosu i kožu“, ističe Veroslava Stanković.

broj komentara 0 pošalji komentar