Ima leka za sindrom smrznutog ramena

Bol u ramenu ne treba ignorisati, ne treba čekati da se sam povuče, naročito ako nam je uzrok nepoznat.

Smrznuto rame je možda nama nepoznato, ali fizijatrima, ortopedima, terapeutima, i svima onima koje to muči, ovo stanje je dobro poznato.

„Ima dosta pacijenata sa tim problemom. Javljaju se malo kasnije nego što bi trebalo. Oni kažu: 'Malo nas je bolelo, malo smo se mazali i tako vreme prođe'“, kaže specijalista fizikalne medicine doktorka Svetlana Matijašević.

Prolazi vreme, ali ne i bol. Ovom sindromu zapravo bolje odgovara opis bolno rame, jer pacijent oseća bol koji mu ne da mira. Nije retko, javlja se kod dva odsto populacije.

„Problem ove bolesti je bolesna kapsula zgloba ramena i ona se promeni, bude zadebljala i onemogućava pokrete ramena koji vrlo često vrlo bolni“, ističe ortoped Slađan Timotijević.

Ne zna se zašto nastaje ovaj sindrom, ali je poznato da se javlja kod nekih bolesti i povreda.

„Spontano kod ljudi koji su preležali infarkt, koji su preležali moždani udar, zatim može da se javi u okviru zapaljenskog reumatizma, u sklopu degenerativnog reumatizma, posle nekih trauma“, smatra doktorka Matijašević.

Često bol postaje neizdrživ i utiče na svakodnevne aktivnosti. Najčešće se javlja kod populacije između 40 i 60 godina.

Dok ne odete kod lekara, doktorka Matijašević predlaže kako pacijent može sebi da pomogne: „Da bi olakšali bol treba da skrate polugu ruke, da stave neku povesku, neku maramu gde neće vući Zemljina teža to rame još više produbljivati bol. Zatim kada sede, trebalo bi između nadlaktice i grudnoga koša da stave neki jastuk ili umotan peškir“.

Važno je i poslušati savete terapeuta, koji predlaže jednostavne vežbi, kako bi se povećala sama pokretljivost ramenog zgloba.

Dijagnoza se postavlja na osnovu razgovora sa fizijatrom i pregleda remena.

„Fizikalna terapija je jako bitna, jer se odmah kreće na vežbe i na analgetsku fizikalnu terapiju sa ciljem smanjenja bola“, navodi dr Matijašević.

Nekada je neophodna i operacija, ali u slučajevima kada je bolešću obuhvaćeno i drugo rame.

„Nakon par meseci predlažemo kada iscrpimo neoperativne metode, predlažemo operaciju i najbolja je endoskopska metoda gde radimo riliz kapsule bola u ramenu, kao i fizikalnu terapiju“, ističe dr Slađan Timotijević.

broj komentara 0 pošalji komentar