Posle superbakterija stigle i opasne supergljivice

Lekari Univerzitetskog medicinskog centra u okrugu Naso u Njujorku upozoravaju na novu opasnost – supergljivice otporne na lekove. Već su zarazile stotine ljudi u Sjedinjenim Američkim Državama.

Gljivica kandida auris (Candida Auris) ubija od 20 do 50 odsto obolelih. Najčešće se širi unutar zdravstvenih ustanova. Nedavna epidemija najviše je pogodila Njujork i Nju Džerzi.

„Svako ko je zabrinut zbog groznice, jeze, preznojavanja, infekcije rana, bilo čega sličnog, trebalo bi da potraži lekarsku pomoć što je pre moguće. Trebalo bi da obavesti svog lekara o simptomima, eventualnoj upotrebi antibiotika i putovanjima“, upozorila je dr Dženis Verli, infektolog Univerzitetskog medicinskog centra u Njujorku.

Infekcija se može proširiti na krv, srce ili mozak u teškim slučajevima.

„Kandida auris jedan je od nekoliko organizama otpornih na brojne lekove. Do sada smo videli nekoliko bakterija rezistentnih na lekove. Sada je reč o gljivičnoj infekciji. Svi ovi organizmi su zabrinjavajući, jer ograničavaju mogućnosti lečenja. Posebno su ugrožene hospitalizovane osobe sa infekcijama koje imaju i druge bolesti kao što su dijabetes, imunosupresija, maligna oboljenja...“, objasnila je dr Verli.

Pri tom, ovu vrstu gljivica teško je dijagnostikovati jer liče na druge sojeve kandide. Još ih je teže lečiti jer su otporne na uobičajene antifungalne lekove.

broj komentara 0 pošalji komentar