Odgovor na epidemiju malih boginja – obavezna vakcinacija

U svetu ne prestaje borba protiv malih boginja i posledica nesmotrenog izbegavanja da se deca vakcinišu na vreme.

Kao odgovor na epidemiju malih boginja, gradonačelnik Njujorka Bil de Blazio proglasio je u delovima Bruklina obaveznu MMR vakcinaciju za stanovništvo koje živi u ugroženim područjima ili će se suočiti sa kaznama od hiljadu dolara.

„Imamo situaciju zbog koje su deca u opasnosti. Moramo da je shvatimo ozbiljno“, insistirao je de Blazio.

Najveća epidemija malih boginja u gradu od 1991. godine uglavnom je ograničena na ortodoksnu jevrejsku zajednicu u Viliamsburgu, delu Bruklina sa 285 potvrđenih slučajeva od oktobra, u odnosu na samo dva prijavljena slučaja u 2017. godini. Među obolelima, samo 39 nisu deca. Hospitalizovana je 21 osoba, a petoro je primljeno na intenzivnu negu.

Ovo je prvi put da je Njujork proglasio obaveznu vakcinaciju u novijoj istoriji. Do sada, već su donete mere kojima se nalaže da zaražena deca i tinejdžeri ne mogu da borave na javnim mestima, ili da pohađaju nastavu u školama.

Boginje su izazvale uzbunu i u Klagenfurtu, glavnom gradu austrijske pokrajine Koruška. Na više sati obustavljen je gradski autobuski saobraćaj, jer je jedan vozač javnog saobraćaja oboleo od boginja. Proveravao se status vakcinacije svih vozača i svi autobusi dezinfikovali.

Do 3. aprila u Austriji je zabeleženo već 60 obolelih od boginja, dok je cele prošle godine registrovano ukupno 77 slučajeva.

broj komentara 0 pošalji komentar