I kada je oblačno, Sunce zrači

Promena vremena ne utiče samo na raspoloženje, već i na kožu. Bilo da je sunce ili kiša, kožu treba štititi

Od sunca ne treba bežati, ali se od njega treba zaštititi. Za početak odećom od prirodnih materijala i kapom.

„Od kraja aprila, kao i u maju, kreću viši uv indeksi. Čak i kada je oblačno vreme, treba da obratimo pažnju, da se nepotrebno ne izlažemo suncu. Ono što je važno da prenesemo jeste da  je boravak na suncu dobar za naše zdravlje, zbog sinteza vitamina d, ali za to je potrebno svega 15 minuta“, ističe prof. dr Lidija Kandolf Sekulović, dermatolog sa VMA.

U nerednim mesecima posmatrajte svoju kožu. Ukoliko uočite nešto novo na njoj, pravac kod dermatologa.

„Ako primetimo nešto novo, što se pojavilo raste, menja se, promenilo je ivce, boju, to je alarm da se javimo dermatologu“, napominje dr Lidija.

„Imala sam promenu mladeža, koji je svrbeo, pa sam otišla u klinički centar, gde mi je postavljena dijagnoza“, kaže  Beba Golubović iz Udruženje pacijenata obolelih od melanoma.

„Ja sam godinama išao kod lekara i jednom od rutinskih kontrola otkriven je mladež na glavi. Otkriven je  maligni melanom, koji je uspešno izlečen“, kaže Savo Pilipović iz Udruženje pacijenata obolelih od melanoma.

Zahvaljujući najsavremenijim lekovima, većina pacijenata koji se jave na vreme  jave lekaru su dobro, kao i Beba i Savo.

„Terapija mi je omogućila pristojan, normalan život, da radim, imam hobi, da živim kao i svi zdravi ljudi“, ističe Beba Golubović iz Udruženje pacijenata obolelih od melanoma.

Ova najsavremenija terapija stigla je i do pacijenata u Srbiji.

„Kada se melanom proširi ne treba gubiti nadu, treba ići na kontrole, jer ima efikasnih lekova. Od 2017. godine, je uvedena imunoterapija, koja je dostupna pacijentima“, kaže prof. dr Lidija Kandolf Sekulović, dermatolog sa VMA.

Jedan od načina da se melanomu stane na put jesu preventivni pregledi. 

Kako ističe doktorka Lidija Kandolf Sekulović, 13. maja, u 27 gradova Srbije će se obavljati besplatni pregledi kože.

broj komentara 0 pošalji komentar