Srce kô u zeca! Odštampano prvo tri-de srce sa krvnim žilama

Istraživači sa Univerziteta u Tel Avivu proizveli su srce veličine zečjeg, i smatraju da će takav „veliki medicinski proboj“ unaprediti mogućnosti za transplantaciju.

Novinarima je u Tel Avivu prikazan tri-de otisak srca veličine trešnje, uronjen u tečnost.

„Ovo je prvi put da je neko uspeo da napravi i odštampa čitavo srce prepuno ćelija, krvnih sudova, komora i komora“, rekao je Tal Dvir, koji je vodio projekat.

„Ljudi su uspevali i ranije da štampaju strukturu srca ali ne sa ćelijama ili krvnim sudovima“, rekao je Dvir.

Međutim, naučnici navode da je pred njima još mnogo izazova pre nego što se počne sa konkretnim transplantacijama srca.

Pred istraživačima je sada naredni zadatak – da omoguće da ovako štampana srca počnu „da se ponašaju“ kao prava.

Ćelije najnovijeg štampanog srca trenutno su u stanju da se kontrahuju, ali još uvek nemaju mogućnost pumpanja. Najpre će se raditi transplantacije na životinjama.

„Možda će za deset godina štampači organa biti prisutni u najboljim bolnicama širom sveta, i ove procedure će se sprovoditi rutinski“, kaže Dvir i dodaje da će se ipak krenuti najpre sa organima koji su jenostavniji od srca.

Kardiovaskularne bolesti su vodeći uzrok smrti na svetu, prema podacima Svetske zdravstvene organizacije, a transplantacije su trenutno jedina opcija dostupna pacijentima. Tu je i problem odbacivanja organa posle transplantacije, što istraživači žele da prevaziđu.

Izazovi koji ostaju naučnicima uključuju i stvaranje srca ljudske veličine ali i štampanje malih krvnih sudova, jer su aktuelni tri-de štampači ograničeni veličinom rezolucije.

broj komentara 0 pošalji komentar