Francuska zabranjuje upotrebu aditiva E171 u ishrani

Titanijum dioksid će od 2020. godine biti na listi zabranjenih dodataka prehrambenim proizvodima u Francuskoj. Takva odluka usledila je nakon što je nacionalna agencija za zdravlje i bezbednost saopštila da nema dovoljno dokaza koji bi garantovali bezbedno korišćenje tog aditiva.

Označen kao aditiv E 171, titanijum dioksid se koristi u različitim proizvodima, uključujući čokolade ili žvakaće gume, preneo je Rojters.

Francuska je 2017. godine naložila detaljno istraživanje te supstance, posle objavljene studije o zdravstvenim efektima titanijum dioksida na životinje.

Prema rezultatima studije francuskog Nacionalnog instituta za agrikulturu (INRA) titanijum dioksid prolazi kroz zid creva i dolazi do drugih delova tela životinje.

Iz Nacionalne agencije za zdravlje i bezbednost (ANSES) je rečeno da za sada nema dovoljno dokaza kojima bi se utvrdilo da je navedena supstanca bezbedna za korišćenje u ljudskoj ishrani.

Francuska vlada kaže da će o odluci obavestiti Evropsku komisiju i ostale članice Evropske Unije.

broj komentara 2 pošalji komentar
(sreda, 17. apr 2019, 21:58) - anonymous [neregistrovani]

sve to ce da se pojede... u Srbiji

Onda da pozurimo da pojedemo sto vise toga dok ga ne zabrane... ah da, kod nas u Srbiji ce da bude toga i kad ga zabrane drugde, ipak treba negde da se proda a kod nas je kontrola takva kakva je, bitno da se pojede.

(sreda, 17. apr 2019, 21:30) - anonymous [neregistrovani]

Recept zdrave hrane

Titanijum dioksid. Kako to samo moćno zvuči... Šteta za zabranu, ali ima tu još zvučnih sastojaka, bez brige.