Ljuta papričica može i da leči

Američki stručnjaci su, u nedavno završenom istraživanju, otkrili da ljuta papričica nije samo začin mnogim gurmanskim jelima, već i potencijalni lek za sprečavanje širenja malignih ćelija. Kapsaicin, ključni sastojak ljutih paprika, može da uspori napredovanje raka pluća.

Proučavajući u laboratoriji efekte kapsaicina na tri tipa ćelija raka, stručnjaci Univerziteta „Maršal“ u Zapadnoj Virdžiniji su otkrili da ova supstanca zaustavlja prvi korak širenja raka, poznat kao metastaza.

Naime, u testovima na miševima, kod kojih su već primećene metastaze, utvrđeno je da su oni koji su unosili kapsaicin imali znatno manja područja agresivnih ćelija raka u plućima od drugih, jer je bio blokiran protein koji igra ključnu ulogu u rastu i širenju malignih ćelija.

Prema rečima stručnjaka, rast ćelija pretvorio se u samouništavajući proces pa je i tumor prestao da raste.

Ipak, iako predstavlja potencijalno novu terapiju protiv metastaza kod pacijenata oboljelih od raka pluća, za kliničku upotrebu kapsaicina potrebno je neutralisati njegove neprijatne propratne efekte kao što su gastroinestinalna iritacija, grčevi u stomaku i osećaj pečenja.

O značaju ovog otkrića najbolje govori podatak da tek svaki deseti pacijent doživi pet godina nakon postavljanja dijagnoze, jer se bolest obično već proširila na druge organe.

broj komentara 1 pošalji komentar
(petak, 19. apr 2019, 13:34) - AA [neregistrovani]

Crvene male papricice lece i cir zeluca PROVERENO I TACNO

U Japanu crvenim malim papricicama lece i cir zeluca.
Moj otac je imao cir na zelucu i izlecio ga je jeduci samo male crvene papricice (ne ukiseljene).
Pre toga mu je cir pucao desetak puta, vise puta zavrsavao u sok sobi i odbijao nekoliko puta operaciju, ispijao razne terapije i vodio stroge dijete ali sve uzaludno.
Na kraju je cuo za ovaj nacin lecenja u Japanu i probao. Ispalo je vise nego odlicno.
Vec vise od dvadeset godina moze da jede sve bez problema i nikada mu vise cir nije pucao.
Doktori koji su govorili da se izbegava ljuto (pored svega ostalog - kiselog, slatkog, ...) su priznali da i oni cesto to koriste ali nesmeju da preporucuju pacijentima jer to spada u nadrilekarstvo.
Cinjenica je da problema vise nema i da se moj otac preporodio posle ovoga, pa sada ponovo vodi normalan zivot i ne posecuje lekara.