Ni solarijum, ni plaža jer sunčanje uopšte nije zdravo

Među navikama koje su očigledno i dokazano štetne, a mnogima i dalje primamljive, jeste sunčanje. O štetnosti solarijuma, kao ekstremnog načina potamnjivanja kože govori se godinama. Proleće, kratki rukavi i otkrivene noge, međutim, pokazuju da je i dalje dosta onih koji su opomene nadležnih prečuli.

Od početka ove godine, solarijum je zabranjena zona za osobe mlađe od 18 godina. Osobe starije od 18 godina, ukoliko žele da koriste usluge solarijuma, moraju da potpišu informisani pristanak u kome su jasno naglašene sve štetnosti izlaganja kože UV zračenju.

„Tako bi trebalo da bude. To je doneto u Pravilniku na inicijativu struke“, naglasio je, gostujući u Jutarnjem programu, profesor doktor Željko Mijušković, načelnik Odseka za funkcijsku dijagnostiku VMA, dodajući da maloletne osobe, bez obzira na pol, ne bi smele da koriste usluge solarijuma.

U Pravilniku se navodi i da je neophodan oprez pri korišćenju solarijuma za osobe koje koriste određene lekove, osobe koje boluju od određenih bolesti, imale maligni tumor.

U poslednjih nekoliko decenija svedoci smo porasta broja obolelih od malignih tumora kože.

„Pre svega, zato što građani izlažu svoju kožu tokom čitave godine jer žele da imaju taman ten i mnogo više izlažemo kožu nego prethodnih decenija. To je dovelo do toga da je značajan porast malignih tumora kože, pre svega melanoma kao najmalignijeg“, objasnio je dr Mijušković istakavši da su neophodni koraci da se zaštite građani Srbije.

Maligne bolesti kože su mnogo ređe kod osoba mlađih od 18 godina. Ipak oprez je neophodan jer opekotina od sunca, to jest svako crvenilo kože koje je posledica izlaganja UV zračenju, kasnije je faktor rizika za nastanak malignih tumora kože.

„Ukoliko je neko dete u osmoj, desetoj, petnaestoj godini dobilo crvenilo od sunca, to je kasnije faktor rizika za nastanak malignih tumora kože. Takođe, studije su pokazale da je solarijum glavni faktor rizika malignih tumora kod žena između 18. i 29. godine“, istakao je dr Mijušković.

Prema njegovim rečima, potrebno je da se lampe menjaju, to je poseban oprez u zastarelim solarijumima, međutim, na području na kojem živimo, dobićemo dovoljno UV zračenja boravkom u spoljnoj sredini tokom 10 do 15 minuta.

„Mi dobijamo u solarijumu veliku količinu UV zračenja u kratkom vremenskom roku. Nije dobro ni sunčati se u spoljnoj sredini, a nije dobro ni ići u solarijum“, poručuje dr Mijušković.

Najrigidnija pravila važe u Australiji, Brazilu i još nekim zemljama u kojima je upotreba solarijuma potpuno zabranjena.

„Najviše pažnje se posvećuje u Australiji s obzirom na to da je to zemlja koja ima veliki problem sa karcinomima kože. Oni su ustanovili da je najbolje da se prevenira nastanak raka kože i oni su zabranili solarijume. Ako idemo ka tome da zaštitimo građane, moramo da preduzmemo određene mere kako da zaštitimo njihovo zdravlje. Jedna od tih mera je i ova“, navodi dr Mijušković.

Prema njegovim rečima, struka je jednoglasna - solarijum je štetan i ne treba da se koristi u Srbiji. 

broj komentara 6 pošalji komentar
(sreda, 10. jul 2019, 15:40) - Maja Nikolic [neregistrovani]

Suplementi i suncanje

I od mene jedno malo pitanjce, ali meni jako bitno. Svake godine pocrvenim prvog dana bez obzira koliko se izmazem kremom i to sa faktorom 50. Cula sam od prijateljice suplemente poput OPC kao i za neke kreme za kozu na bazi zeolita pa vas molim za savet da li bi ove kreme pomogle da letovanje prodje bez bolnog crvenila? I hvala unapred za odgovor.

(nedelja, 21. apr 2019, 01:26) - anonymous [neregistrovani]

Ko se sunca krije

Bolje da ga nije!

To je bilo tacno pre sto godina a tacno je i sada.

(nedelja, 21. apr 2019, 00:44) - anonymous [neregistrovani]

Zasto

Danas se mnogo brže izgori na suncu nego pre nekoliko decenija. Sunce se mnogo intenzivnije oseća na koži bez obzira na godišnje doba. Razlog tome je što mnogo više UVA i UVB (da, i UVC) zraka dopire do kože. Zašto? E to je domaći zadatak za danas

(subota, 20. apr 2019, 16:20) - Sara [neregistrovani]

Ни соларијум, ни плажа јер сунчање уопште није здраво

Koza se tim sto tamni brani od suncevih zraka

(subota, 20. apr 2019, 12:27) - anonymous [neregistrovani]

Vitamin D

Bre

(subota, 20. apr 2019, 11:49) - anonymous [neregistrovani]

vuk

Tom logikom cela bivsa Juga bila bi bolesna. Ko nije pocrveneo na suncu po radnickim odmaralistima, bez suncobrana i zastitnih krema. Poneko bi stavio maslinovo ulje ili bi namazali jogurt i teraj. Nesto drugo se valja iza brda.