Ishrana sa puno natrijuma – najštetnija

Nova naučna studija o uticaju ishrane na zdravlje Instituta za metriku i evaluaciju zdravlja na Univerzitetu u Vašingtonu pokazala je da je ishrana sa puno natrijuma odgovorna za 33 od 100.000 smrti, piše „Blumberg“.

Režim ishrane u kojem se konzumira puno crvenog mesa pokazao se mnogo manje štetnim nego što se mislilo, sa samo dve smrti u 100.000.

Natrijum predstavlja najveći rizik u ishrani u SAD, od 15 uključenih država u istraživanje.

„Iako su natrijum, šećer i masti bili u fokusu debate o ishrani u poslednjih nekoliko godina, rezultati istraživanja pokazuju da su glavni faktori rizika, koji rezultiraju smrću, ishrana sa visokim sadržajem natrijuma, niskim sadržajem celih zrna, malo voća, malo orašastih plodova i semenki i malo povrća“, kaže doktor Aškan Afšin, glavni autor studije.

U prvih deset prehrambenih faktora koji uzrokuju najveći broj smrtnih slučajeva na globalnom nivou, osam je povezano sa niskim unosom zdrave hrane, a ne sa visokim unosom nezdrave hrane, navodi se u istraživanju.

broj komentara 6 pošalji komentar
(ponedeljak, 22. apr 2019, 20:16) - anonymous [neregistrovani]

najiskrenije

mene je vise strah takvih doktora nego bilo koje bolesti.

(ponedeljak, 22. apr 2019, 13:01) - Đuson [neregistrovani]

Hrana

Da bi se ovo ustanovilo nije potrebno ići u školu

(ponedeljak, 22. apr 2019, 11:36) - anonymous [neregistrovani]

..........

Ne treba puno razmisljati, najbolje je od svega po malo i sto raznovrsnije. Ako lek uneses u velikoj kolicini i on te truje. Kolicina je ta koja pravi razliku izmedju otrova i dobrobiti.

(ponedeljak, 22. apr 2019, 08:29) - anonymous [neregistrovani]

Preventiva

je potpuno strana rec jer kad bi bilo preventive mnogi "strucnjaci" u mnogim oblastima nebi imali sta da rade. Sigurno da prednjaci ishrana ko bi proizvodio zdravu hranu za milijarde ljudi na planeti to je prosto nemoguce tu se dodaju svi moguci satojci i aromati da se manipulacija nebi primetila i naravno lepe sarene etikete ali jos glavniji su lekovi i farma-industrija koja zgrce milijarde i milijarde i naravno medicina kao poslednja karika u lancu mislim da je ipak bolje nerazmisljati jer ovo vodi u zabludu.

(ponedeljak, 22. apr 2019, 08:26) - anonymous [neregistrovani]

Zdrava ishrana

Svako može da bira šta će da unese u svoj organizam.Većina hrane nam jeste zatrovana,ali velika je razlika između belog hleba,margarina,pašteta,salama,pavlake i između domaćeg hleba od raženog brašna,zdravih žitarica(heljda,proso,spelta),ribe,jaja.
Svako može da izabere da li će doručkovati ovo prvo ili ovo drugo.Da li će da se prežderava slatkišima,sokovima i brzom hranom,ili će užinati voće i uz svaki obrok jesti salatu.

Postoje načini da se prskano voće i povrće očisti od pesticida,makar delimično.Uvek možemo izabrati neku zdraviju varijantu obroka,makar delimično zdraviju.
Samo treba imati volju i biti kreatovan u osmišljavanju obroka.Ili se jednostavno možemo vaditi na to kako nam je ionako sve zatrovano i nagrnuti na slatkiše,pljeskavice i ćevape.

(ponedeljak, 22. apr 2019, 07:53) - Драагооољуб [neregistrovani]

Колективно тровање!

А, ГДЕ данас да нађеш здраву храну?? Свако семе које купиш је већ хемијски обрађено, онда попрскаш усев да га неби окопавао, и ето - нема више здраве хране! Трују нас на одложено - као пацове, да не приметимо! Храна је ДАНАС у највећем делу узрок "модерних" болести и смрти. Наследни фактори ТУ играју малу улогу, и УВЕК су подстакнути загађеном храном!! Да не говорим о разним "додацима" готових производа, Е-$&#! Со, шећер и брашно су ТУ мала деца!!