Pileće bakterije prkose antibioticima

Nemačka organizacija za zaštitu životne sredine pronašla je u pilećem mesu alarmantan procenat bakterija otpornih na antibiotike. To predstavlja i veliki rizik za zdravlje potrošača, naglašavaju stručnjaci.

Studija nemačke organizacije za zaštitu okoline otkrila je da je polovina pilećeg mesa u diskontnim supermarketima kontaminirana bakterijama otpornim na antibiotike.

Stručnjaci kažu da su antibiotici preterano korišćeni u industrijskim farmama peradi, što izaziva veliki rizik za zdravlje potrošača.

„Rezultati su alarmantni. Pronašli smo visoku otpornost čak i na antibiotike koji se koriste samo u komplikovanim situacijama, pa su posebno važni za ljude. I ne treba da se nađu u lancu namirnica“, istakao je Rajnhild Bening, iz Organizacije za zaštitu okoline Nemačke.

Stručnjaci sadašnju situaciju povezuju sa tretmanom primene antibiotika i na zdrave životinje. Te vrste lekova najčešće su slične lekovima za lečenje ljudi, pa kada se neko razboli od trovanja hranom, lekari imaju velikih problema da otkriju koja terapija može da im pomogne, i spasi život.

broj komentara 0 pošalji komentar