Vežbom i ishranom protiv dijabetesa

Svaka jedanaesta osoba u svetu ima dijabetes, oko 425 miliona ljudi. U Srbiji se 710 hiljada ljudi bori sa ovom bolešću.

Protiv dijabetesa možemo da se borimo i uravnoteženom ishranom, i redovnom fizičkom aktivnošću.

Fizička aktivnost znači da se telo kreće i da troši energiju. A kada se telo kreće, pomeraju se i povišeni parametri u našoj krvnoj slici.

Tako i povišen nivo šećera u krvi.

„Znamo da kod dijabetesa postoji povećana količina šećera u krvi. Da bi se mišići kontrahovali, potrebna je hrana, a hrana za mišiće je šećer. Logično, ako budemo vežbali, mi ćemo taj višak šećera potrošiti“, ističe prof. dr Sanja Mazić sa Katedre za medicinu sporta, Medicinskog fakulteta u Beogradu.

I ne samo to.

„Kod dijabetičara fizička aktivnost je čudotvorni lek, jer će kod dijabetičara fizička aktivnost da omogući brže, lakše, bolje, dugotrajnije dejstvo insulina. Smatra se da će dva dana delovati insulin i zato kažemo nemojte praviti duže pauze od dva dana“, savetuje prof. dr Sanja Mazić.

Koliko fizička aktivnost pomaže najbolje znaju oni koji se od malena bore sa dijabetesom. Među njima je i Nevena Spasić.

„Meni je dijagnoza postavljena pre 27 godina, imala sam pet godina. Od samog starta je fizička aktivnost bila prisutna, i mislim da su moji roditelji bili upućeni u to, da spreče dalji razvoj komplikacija. To je dalo rezultate“, napominje Nevena Spasić, iz Udruženja „Plavi krug“.

Istraživanja pokazuju da osobama sa dijabetesom fizička aktivnost pomaže da regulišu nivo šećera u krvi, očuvaju zdravlje kardiovaskularnog sistema, smanje stres. Zato je važno da znaju kako i koliko da vežbaju.

„Morate da merite nivo šećera pre, posle, a nekada i tokom vežbanja. I mora da se izbalansira sam unos terapije, fizička aktivnost može preventivmno da utiče na dijabetes tipa 2“, rekla je Nevena Spasić.

Bitna je doza, ne treba preterivati. Ako hodam jako brzo, umesto da hodam sat vremena, moći ću da hodam pola sata, pa ću za to vreme potrošiti manje šećera, nego što bih potrošila za sat. Zato kažemo da to treba da budu aktivnosti koje duže traju, naglasila je doktorka Sanja Mazić.

Neka vas Nevena motiviše, ali stručnjaci još jednom podsete zašto je važno da vežbate.

broj komentara 1 pošalji komentar
(utorak, 23. apr 2019, 11:54) - Zoran [neregistrovani]

Dijabetes

Naravno da treba da vezbamo, vezbanje je zdravo. Ali gluposti kako misici rade na samo glukozu je neverovatna. Misici rade na adenozin trifosfat koji telo pravi od glukoze(secera), kreatin fosfata, masti i cak u nekim situacijama od proteina. Kod bolesnih od dijabetesa tipa 2, obavezno u saradnji sa lekarom, treba svesti ugljene hidrate na minimum jer je uzrok bolesti insulinska rezistencija koja se jos uvek pogresno leci sa dodavanjem insulina u telo i time stvaranja jos vece rezistencije koja vodi do dijabetesa tip 1 u kojem telo prestaje da luci insulin. Ugljeni hidrati za razliku od masti i proteina izazivaju najveci skok insulina u krvi, medjutim kombinacija ugljenih hidrata i masti to radi jos gore. Nacin ishrane na prvom mestu a onda i vezbanje(inace vezbanje smanjuje insulinsku rezistenciju i time smanjuje kolicinu lucenje insulina u krvi pa time i duzinu delovanja...dva dana...glupost).