Novi uspesi srpskih stručnjaka u neinvazivnoj hirurgiji

Dvoje pacijenata sa tumorom na debelom crevu operisano je danas laparoskopski u KBC „Dragiša Mišović“. Intervenciju je, uz asistenciju domaćih hirurga, uradio profesor dr Amdžad Parvaiz iz Velike Britanije koji je u dvodnevnoj poseti Beogradu.

Ministarstvo zdravlja pokrenulo projekt "LAPSERB" kako bi se domaći hirurzi osposobili da rade minimalno invazivnu hirurgiju kod tumora debelog creva.

Prof. dr Vladimir Đukić, direktor KBC „Dragiša Mišović“ naglašava da je ovo već sedma radionica posvećena laparaskopskoj kolono-rektalnoj hirurgiji.

„Mi smo privilegovani u KBC „Dragiša Mišović“, koji je kolevka laparaskopske hirurgije u ovom delu Evrope, da kod nas gostuje profesor Amdžad iz Sautemptona, veliki prijatelj Srbije i srpskih hirurga i evropski instruktor za laparaskopsku rektalnu hirurgiju, ali i za robotsku hirurgiju“, naglašava profesor Đukić.

Dodaje da je cilj ovih radionica da se standardizuju procedure, kako bi se svuda u Srbiji, uz pomoć profesora Amdžada, te hirurške intervencije izvodile na identičan način, uz minimalnu traumu i uz maksimalnu bezbednost po pacijenta, odnosno da budu zadovoljeni svi zahtevi moderne onkološke hirurgije.

„Profesor Amdžad nam otvara vrata i evropskih asocijacija i mogućnosti da se naši hirurzi obrazuju i u inostranstvu. Ministarstvo zdravlja je na najbolji način rešilo da se prava dobra laparaskopska hirurgija implementira u sve ozbiljne zdravstvene ustanove u Srbiji“, kaže profesor Đukić.

Laparaskopska hirurgija debelog creva se inače u KBC „Dragiša Mišović“ izvodi rutinski već nekoliko godina. Klinika poseduje vrhunsku opremu, ali neophodna standardizacija da svi hirurzi operišu na isti način uz poštovanje određenih principa koje patologija i onkologija danas zahtevaju u svetu.

„Ovo nam daje mogućnost i da iskoristimo priliku da napravimo i sledeći korak, a to je ulazak u svet robotske hirurgije, hirurgije debelog creva uz pomoć robota, zatim uvođenje robota u urologiju i ginekologiju. Amdžad je zato tu da nam pruži ruku da ostvarimo naše želje da budemo najbolja hirurška ustanova“, zaključuje prof. dr Vladimir Đukić, direktor KBC „Dragiša Mišović“.

U ovom projektu Ministarsva zdravlja učestvuje 26 medicinskih centara Srbije i njime je obuhvaćeno više od 40 hirurga.

broj komentara 1 pošalji komentar
(sreda, 24. apr 2019, 16:53) - anonymous [neregistrovani]

UK

Pametni ljudi u UK su neretko indijskog, indonežanskog, pakistanskog porekla... pogotovo doktori i zubari!