Da li smo odrasli sa 18 godina ?

U mnogim državama 18-godišnjaci se pravno smatraju odraslim osobama. Najnovija neurološka istraživanja daju drugačije rezultate, u kojima se iznosi podatak, da većina populacije odraste u tridesetim godinama.

Apsurdno je misliti da postajemo odrasle osobe sa 18 godina, smatraju stručnjaci Univerziteta Kembridž.

Neuronaučnici tvrde da mozak osamnaestogodišnjaka, još uvek prolazi kroz velike promene, da se u dvadesetim mogu pojaviti određeni mentalni poremećaji, koji počinju da se rešavaju tek kada uđemo u tridesete.

Prema njihovim rečima, postoje individualne varijable u razvoju ljudskog mozga koji je neprekidno u nekom vidu tranzicije, pa ni precizna granica odrastanja ne postoji.

Ovo istraživanje i nove spoznaje posebno su važne za proučavanje ozbiljnih mentalnih bolesti kao što su šizofrenija i neka druga stanja, koja nastaju zbog složene interakcije gena i okoline.

Šizofrenija se obično dijagnostikuje kod starijih adolescenata, dok se u dvadesetima rizik za njeno pojavljivanje smanjuje.

Razlog se verovatno krije u razvojnim procesima u mozgu, čije odrastanje se zapravo ne može odrediti preciznim vremenskim odrednicama, napominju stručnjaci.

broj komentara 3 pošalji komentar
(četvrtak, 25. apr 2019, 12:08) - anonymous [neregistrovani]

Zrelost

Coveku, da bi odrastao, a to pre svega znaci, da na psiholoskoj ravni sazre i postaje - u odnosu na mentalnu vezu sa njegovim roditeljima - autonomna i integrisana licnost, potrebna mu je, ma koliko ruzicasto i srceparajuce to zvucalo, - ljubav! I to ne malo ljubavi.
A posto zivimo u vremenu, u kojem nas sa svih strana ubedjuju, da vise treba da volimo neke stvari i da ne brinemo o dusevnom zdravlju, naravno da nam potomci, sto zbog sopstvenog sto zbog drustvenog uticaja, postaju primorani da taj stvoreni vakuum necim popunjuju odn. da taj manjak kompenzuju.
A tuzna realnost je, da takvi individuumi jedino mogu da „odrastu“ tad, kad budu prihvatili tu dozivotnu, ne jenjavajucu bol manjka ljubavi, odrekavsi se (samorusilacke) kompenzacije. To je tesko i bolno.
Zato ljudi, volite - bezuslovno i neprekidno! Pa cemo mozda biti u prilici da odmah posle puberteta odrastemo...

(četvrtak, 25. apr 2019, 11:18) - anonymous [neregistrovani]

Повод

Звучи разумљиво али и даје повод за разне интерпретације, треба ипак знати.

(četvrtak, 25. apr 2019, 10:30) - anonymous [neregistrovani]

(ne)punoljetan

Znam ih koji imaju unucad a nisu jos odrasli.