Redovnim kontrolama krvne slike protiv leukemije

Leukemija je u narodu poznatija kao „rak krvi“. Može biti akutna ili hronična. Savetuje se godišnje proveravanje krvne slike.

Akutna leukemija je rak koji brzo napreduje. Deli se na limfoblastu i mijeloblastnu.

„Kostna srž prestaje da radi, nemamo ni crvenih krvnih zrnaca i nema leukocita, odnosno oni su povećani, a beskorisni. Krvne pločice koje zaustavljujaju krvarenje njih nema dovoljno i ti pacijenti krvare i imaju sklonost ka infekcijama“, kaže prof. dr Ana Vidović, sa Klinike za hematologiju Kliničkog centra Srbije.

Simptomi su opšti, ali intenzivni, kao što su malaksalost, povišena temperatura i krvarenje, pa je neophodno potražiti pomoć lekara ističe doktorka.

Slabost je upozorila i Draganu i Predraga da im se nešto dešava u organizmu.

„U maju, 2016. godine, izuzetno velikom brzinom sam počela da propadam, da gubim snagu, modrice su počele da se pojavljuju, nisu prolazile. Dok puknete dlanom o dlanom, bila sam u bolnici“, rekla je Dragana Milanović iz udruženja „Leuka“.

„Moja prva reakcija je bila – dobro je, imam šansu da se borim i da uzmem svoj život u svoje ruke i da nastavim da živim. Želim da učlanim što više zdravih u naše udruženje“, dodala je Dragana.

„Bolest je teška, ali se napredovalo, neko ko je entuzijasta i sa puno pozitivnog stava u lečenju sam ja i ceo naš tim za lečenje ove bolesti. Više od 30 odsto pacijenata može biti izlečeno“, ističe prof. dr Ana Vidović.

Lečenje obuhvata više tretmana. To su hemioterapija, transplantcija za određene pacijente i inovativna lečenja sa novim lekovima.

broj komentara 0 pošalji komentar