Mališanima dozvoljen samo jedan sat ispred ekrana

Roditelji često nisu svesni koliko dugo su njihovi mališani izloženi ekranima, što kod male dece može da bude pogubno za ovladavanje međuljudskim, motoričkim i komunikacionim veštinama. Oglasila se i Svetska zdravstvena organizacija, precizirajući vreme isped ekrana ali i vreme u aktivnim dečijim igrama.

Deca od dve do četiri godine dnevno ne bi trebalo da provode više od jednog sata ispred „ekrana“, a mlađi od jedne godine ne bi uopšte trebalo da budu izloženi elektronskim uređajima, saopštila je Svetska zdravstvena organizacija.

Sedenje pred ekranom uključuje gledanje televizije ili video igrica i igranje kompjuterskih igara.

U uputstvu Agencije Ujedinjenih nacija navedeno je da bi deca mlađa od pet godina trebalo da budu fizički aktivna i imaju adekvatan san kako bi razvila dobre životne navike i sprečile gojaznost i druge bolesti u kasnijem životu.

„Najnovije procene kod odraslih i dece pokazuju visok nivo gojaznosti u starosnoj grupi ispod pet godina. Trenutno 40 miliona dece širom sveta ima prekomernu težinu. Od toga, polovina je u regionu Afrike i Jugoistočne Azije. Globalno, trebalo bi rešiti problem ranog dobijanja na težini, pre nego što se stigne do definisane prekomerne težine“, naglašava dr Fiona Bul, menadžer programa nadzora i prevencije SZO.

Za decu od jedne do četiri godine precizirano je trajanje fizičke aktivnosti od najmanje tri sata dnevno. Ispred beba trebalo bi skloniti ili ugasiti sve vrste ekrana.

broj komentara 1 pošalji komentar
(subota, 27. apr 2019, 13:07) - anonymous [neregistrovani]

Екран

Све је то лепо али шта је најлакши начин да се деца склоне да не сметају родитељима када им дође друштво или нешто раде? Децо, ајде гледајте цртаће или, у последње време, ајде узмите комп, таблет или мобилни па се тамо играјте. Некада би пустили децу напоље да се играју са другарима али данас ни деца неће лопту или кофицу и песак.
Деца проводе више времена за екраном него одрасли. Тотална небрига родитеља.