Zavisnost od interneta iskrivila deci i kičmu i duh

Aktivan boravak u prirodi gotovo da je postao luksuz namenjen samo manjem broju dece čiji roditelji ne rade vikendom i na poslu ne ostaju posle 17 sati. Slobodno vreme sve više se provodi u sobi ispred mobilnog telefona.

Zavisnosti od sadržaja na internetu, kojim su zamenjeni park, šuma i igre na otvorenom nije iskrivila samo male vratove i kičme, već i duh. Kod dece izaziva lenjost i uplašenost, kažu stručnjaci.

„Deca generalno imaju problem da skoče, imaju problem da čučnu, da urade kolut unapred. Deca koja su već krenula u školu gde bi bilo normalno da to mogu da urade, oni to ne mogu da urade“, kaže Branimir Milošević, profesor fizičkog Centar za dečji sport i rekreaciju.

Ono što se nekada svima nudilo danas je ponuda na kojoj privatni vrtići grade svoju konkurentnost. Roditelji očekuju da se sa decom radi sve ono za šta se kod kuće uglavnom nema vremena.

„Traže da što više budu na svežem vazduhu jer su i sami svesni da oni to ne mogu da im pruže, da ih izvode napolje i onda očekuju od vrtića da iskoriste svaki trenutak da budu napolju“, kaže Nevena Babanić, vaspitač.

Marina Popović, vlasnik privatnog vrtića mapominje da su oni u obavezi da deci obezbede odgovarajuće dvorište gde mogu da provode slobodno vreme i idu u svakodnevne šetnje kada to vremenske prilike dozvoljavaju.

Iako se u našim medijima pohvalno i dosta govorilo o praksi skandinavskih vrtića da deca spavaju napolju i na minus 15 i da ne prekidaju igru zbog kiše ili vetra, teško je zamisliti prosečnog roditelja iz Srbije koji bi to dozvolio.

Pola sata boravka u šumi, kažu lekari, pozitivno deluje na imunitet deteta narednih mesec dana.

Stručnjaci kažu da nijedna generacija roditelja kao ova nije više raspravljala o tome u kakvim uslovima im se deca igraju, rastu i razvijaju se. I to uglavnom na Vajber grupama i forumima.

Paradoksalno, isti stručnjaci kažu i to da nijedna generacija dece kao ova nema problem sa alergijama, tromošću i ostalim bolestima izazvanim nedostakom prirode.

broj komentara 1 pošalji komentar
(nedelja, 28. apr 2019, 22:56) - anonymous [neregistrovani]

Na zalost

Pored navedenih cinjenica u ovom tekstu i jos nekih drugih dodatnih faktora, novije generacije imaju dobre sanse da oboljevaju ranije od ozbiljnih bolesti i zive krace od svojih roditelja.
To su mnoge naucne studije pokazale.
Nadam se da ce se filozofija zivota promeniti