Tri – de štampani bubreg

Koristeći novu tehnologiju koja bi mogla da trasira put za štampanje trodimenzionalnih delova tela za transplantaciju, istraživači u Minhenu stvorili su transparentne ljudske organe.

Istraživači Univerziteta Ludvig-Maksimilijan u Minhenu stvorili su prozirni bubreg i time otvorili put novoj tehnologiji za štampanje trodimenzionalnih delova tela za transplantaciju.

„Jedini na svetu imamo tehnologiju za pravljenje transparentnih ljudskih organa. Možemo i da ih skeniramo laserom, što znači da znamo gde se nalazi svaka ćelija u ljudskom organu. Možemo sve da repliciramo potpuno isto, koristeći tri –de bioprinting tehnologiju. Pretpostavljam da smo mnogo bliže stvaranju pravog ljudskog organa od svih drugih na svetu“,  rekao je Ali Erturk sa Univerziteta „Ludvig Maksimilijan“ u Minhenu.

Do sada tri – de štampani organi nisu imali detaljne ćelijske strukture, jer su se bazirali na slikama iz kompjuterske tomografije ili magnetne rezonance.

Nemački istraživači organe čine providnim pomoću rastvora, pre nego što ih skeniraju laserskim mikroskopima, hvatajući tako svaku pojedinačnu ćeliju u strukturi.

„Možemo da vidimo ćelije raka, kao i terapiju. Naime, lek bi trebalo da pronađe ćeliju kancera i da je ubije. Sada možemo da vidimo ćelije, kao i lekove i da li su stigli na pravo mesto. Mislim da smo u poziciji da razvijemo mnogo bolje lekove protiv raka, jer znamo šta funkcioniše, a šta ne“, istakao je Ali Erturk.

Tim najavljuje kreiranje bioštampanog pankreasa u naredne dve do tri godine. Klinička ispitivanja bi mogla da počnu za 5-10 godina.

broj komentara 0 pošalji komentar