Kako sa posne da pređemo na mrsnu hranu?

U vreme praznika teško je odoleti dobroj i obilnoj hrani. Mnogi se brinu da će se ugojiti, ali to je manji problem. Ako neumereno jedete može vam se dogoditi da završite kod lekara, naročito oni koji su postili.

Nepisano pravilo – posle posta, sledi bogata trpeza. Da li posle uzdržavanja od jake, masne i zapržene hrane, smemo odmah da posegnemo za istom?

 

 „Post je jedna svojevsrna detoksikacija organizma i nakon dugih zima kada smo upućeni na jaču i masniju ishranu, pomaže da se oslobodimo toksina nakupljenih u toku zime ili bilo kom drugom periodu. Ljudi koji su postili ceo post moraju biti obazrivi i postepeno preći na mrsnu ishranu, kako ne bi došlo do problema sa zdravlje“, naglašava nutricionistkinja Ana Todorović.

„U smisli manjih obroka, manjih zalogaja, da ne uvodimo sve namirnice odjednom, da izbegavamo slatkiše na početku“, objašnjava dr Milena Turubatović.

Ipak, ukoliko naglo pređemo na mrsne zalogaje, posledice, bez najave, osetićemo brzo, samo nekoliko sati posle obroka.

„Zato što je organizam sada navikao na mnogo blaže namirnice, gde nema pržene i pohovane hrane i to je svojevrsan stres za organizam kada se prave tako nagle promene“, dodaje nutricionistkinja.

„Veliki je šok za organizam kada menjamo vrstu hrane, treba to da radimo postepeno, da ne bi izazvali neželjene reakcije, kao što su mučnina, gađenje, težina u stomaku, povraćanje“, naglašava dr Turubatović.

Uskrs je nezamisliv bez kuvanih i šarenih jaja. Ipak, koliko god nam delovala neodoljivo, sa jajima ne smemo da preterujemo.

„Jaje je teško svarljiva namirnica. Bilo bi opravdano da pojedemo tri. Jedno pre podne, za ručak i jedno uveče, ali retko ko ovo ispoštuje“, kaže Ana Todorović.

Posebno, oni koji imaju problema sa žučnom kesom mogu imati dodatnih problema, objašnjava dr Turubatović.

„Na prvom mestu će se javiti: mučnina, gasovi, grčevi, problemi sa stolicom. Samo umerenost je doličan recept“, zaključuje doktorka.

broj komentara 0 pošalji komentar