Vitamini C čuva sve – od kostiju do srca

Umorni ste i nervozni, osećate bolove u mišićima i zglobovima, a koža vam je postala suva. Možda vam nedostaje vitamin C.

Vitamin C ili askorbinska kiselina je hidrosolubilni vitamin. To znači da je rastvorljiv u vodi i da se ne zadržava u organizmu.

„Vitamin C unosimo u organizam putem hrane, s obzirom na to da se on ne stvara u organizmu i hranom bi trebalo obezbediti dnevne potrebe za vitaminom C, koje iznose 60 miligram“, savetuje docent dr Marija Stojanović sa Instituta za fiziologiju Medicinskog fakulteta u Beogradu.

Nek vam u tanjiru bude šareno. Od žute, narandžaste, preko crvene, do zelene boje.

„Prva asocijacija na vitamin C je limun. Međutim, u ovom predivno periodu u kojem smo sada, tu su jagode, salata, svo zeleno voće i povrće“, objašnjava nutricionistkinja Ana Todorović.

Da bi organizam normalno funcionisao potrebni su mu brojni vitamini i minerali, a jedan od važnijih je vitamin C.

„Vitamin C ima brojne funkcije u našem organizmu, pre svega, vrlo je bitan za stvaranje kolagena. To je protein koji se ugrađuje u krvne sudove, naše kosti, zube, hraksvice i bitan za funcionisanje ovih struktura, dodaje doktorka Stojanović.

Vitamin C učestvuje u mnogim protiv upalnim procesima, kod alergija se daje u većim dozama i pojačava imunitet organizma.

Vitamin C čuva sve, od kostiju do srca. Štiti nas i od štetnog dejstva slobodnih radikala i sprečava da nastanu potencijalna oštećenja tkiva.

Ni sa čim ne treba preterivati, pa to pravilo važi i za vitamin C.

Korišćenje prevelikih doza, posebno suplemenata, može izazvati stomačne tegobe. Bubrežni bolesnici moraju biti oprezniji u slučaju vitamina C, jer može potencirati nastanak bubrežnih kamenaca.

broj komentara 1 pošalji komentar
(petak, 03. maj 2019, 17:14) - anonymous [neregistrovani]

Periodni sistem elemenata...

Vitamini nisu elementi...
Neznamo sta su to hydrosolubilna jedinjenja...
Sadrzaj vode mora biti napisan na etiketi.
Kalcijum , kalijum , magnezijum..
Rezultat mjerenja vitamina napisan u mg/cm³ nikad nigdje nije iskazan..
Nema ga. Nemoze vitamin da bude izmjeren.
U Si sistemu nemamo mjerne jedinice za njega.
Ne ostaje u vodi. Rastvara se. Nema ga u krvi. Nema ga u organizmu.
Gdje ga ima.
Razumijem, Razumijem .. U hrani...