Zdravlje je u čistim rukama

Na inicijativu Alijanse za bezbednost pacijenata Svetske zdravstvene organizacije, u 182 države sveta i u oko 22.000 zdravstvenih ustanova, sutra se obeležava Svetski dan higijene ruku, pod sloganom „Čista nega za sve – u tvojim je rukama“.

Prevencija i kontrola infekcija, uključujući higijenu ruku, jedan je od najvažnijih elemenata inicijative „Zdravlje za sve“, jer je to praktičan, i na dokazima zasnovan pristup s pozitivnim uticajem na kvalitet nege i bezbednost pacijenata na svim nivoima zdravstvenog sistema, navodi se u saopštenju Ministarstva zdravlja.

Srbija se, kao članica Alijanse, uključila u obeležavanje ovog značajnog datuma, i to aktivnostima koji će se sprovoditi tokom cele godine u okviru Kampanje za higijenu ruku.

Akciju je do sada podržala 61 bolnica u Srbiji, što je najviše u regionu.

Kampanja se sprovodi u saradnji sa Institutom za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“, mrežom instituta i zavoda za javno zdravlje i Republičkom stručnom komisijom za nadzor nad bolničkim infekcijama.

Higijena ruku u zdravstvenim ustanovama je jedna od osnovnih mera prevencije bolničkih infekcija, koja se postiže čišćenjem ruku u pravo vreme i na pravi način.

Primena ove najjednostavnije mere prevencije spasava živote i pacijenata, i zdravstvenih radnika, ističe se u saopštenju.

broj komentara 0 pošalji komentar