Oprez, krpelji vrebaju

Sunčani dani izmamiće mnoge da svaki slobodan trenutak provedu u prirodi. Ipak, ovako lepo vreme donosi i neke nove opasnosti.

Dok uživate u prirodi, budite obazrivi, jer je u toku sezona krpelja.

„Povećan broj krpelja krene sa prolećem i završi se sa jeseni, dok traje vegetacija imaćete ujede krpelja“, rekao je dr Aleksandar Adamović, direktor Gradskog zavoda za kožne bolesti.

Ovi mali i teško uočljivi paraziti izazivači su mnogih oboljenja, među kojima je najopasnija Lajmska bolest.

„Prvo ćemo da se obučemo kako sam se ja obukla, dugačke rukave i duge nogavice i da uvučemo čarape u pantalone, jer tako krpelj neće imati mogućnost da dođe do nas. Postoji  spasonosno rešenje, roler i krpelje možemo da spakujemo“, rekla je dr Gorana Isailović, dermatolog.

Ukoliko ni ove preventivne mere ne pomognu i na telu primetite krpelja, mesto uboda ne natapajte alkoholom, uljima, sapunicom.

„Naš narod stavlja alkohol, benzin i da bi ugušio krpelja i rilica koja je ušla ostane i poblem je nju ukloniti. Ako se dođe sa živim krpeljom, uhvatimo ga pincetom, zatvorimo rilicu, kojom siše krv i čim nema krvi, rilica ostaje u pinceti. Ne dirati, nego se javiti lekaru“, rekao je doktor Aleksandar.

Nakon uklanjanja krpelja, posmatrajte mesto uboda. Pojedine znake ne ignorišite!

„Oni mogu da prenesu Lajksmku bolest, ukoliko su zaraženi bakterijom BB. Smatra se da je 30 odsto krpelja zaraženo, ali svaki ne mora značiti infekciju, jer je potrebno da prođe 24 časa“, rekao je dr Adamović.

„Veoma često se javi jedna crvena površina i širi se, u vidu sokolovog oka.To je znak prvog stadijuma zaraze“, rekla je dr Gorana Isailović.

I ne zaboravit da posle svakog boravka u prirodi, pregledate telo, jer je važno da se krpelj što pre uoči, a zatim spretno i stručno izvadi.

broj komentara 0 pošalji komentar