Karfiol i luk su namirnice koje mogu dovesti do nadutosti

Nadimanje nije samo neprijatnost zbog koje ne možete da obučete svoje omiljene farmerke, ona može stvoriti velike neprijatnosti. Nadutost želuca je stanje koje pogađa većinu ljudi u nekom trenutku života.

Ovo stanje može biti neprijatno iskustvo, a nadutost može biti izazvana konzumiranjem određene hrane, ali i prebrzom i prekomernom ishranom. Jedna od namirnica koja izazivaju nadutost je karfiol, a konzumiranje veće količine može dovesti do otoka u predelu stomaka, navodi portal Medical News Today.

Karfiol spada u povrće koje je teško za varenje. Stručnjaci savetuju da biste mogli umanjiti bol ili nadutost stomaka ukoliko se karfiol termički obradi.

„Nadutost je stanje kada stomak postane otečen, što se često može desiti posle obroka. Sezonsko povrće je zdrava hrana koja sadrži mnoge esencijalne hranjive sastojke, uključujući vitamine C i K, vlakna i kalijum. Međutim, ono može izazvati neke neželjene probavne simptome, uključujući i nadutost“, navodi se u studiji.

Pored karfiola, nadutost stomaka često izaziva i luk koji sadrži fruktane, rastvorljiva vlakna koja su teška za probavu. Nadutosti može biti uzrokovana konstipacijom, sindromom iritabilnog creva ili čak gutanjem previše vazduha. Ona može biti uzrokovana i nekim ozbiljnijim stanjima, uključujući kod žena rak jajnika ili rak creva, prenosi Daily Express.

Postoji puno razloga zbog kojih se može iznenada desiti da stomak dobije na obimu i krutosti, ističe Natali Alen, instruktor biomedicinskih nauka na Univerzitetu u Misuriju. 

Prema istraživanjima Portala Healt24, na listi namirnica koje nam stvaraju nadutost su kisela voda, pića na slamku, kelj, svež sir, masna hrana, žvakaća guma, jabuke, pasulj, slatkiši, obrok pre treninga i prebrzo konzumiranje i gutanje hrane.

broj komentara 0 pošalji komentar