Topla reč i humanost – jedna medicinska sestra na 25 pacijenata

U Srbiji radi oko 90.000 medicinskih sestara. U celom svetu, u maju se obeležava njihov dan, a ovogodišnji, domaći dobitnici zahvalnica za dostojanstveno obavljanje posla, rade u Urgentnom centru.

Posao medicinske sestre je human i lep, odgovoran, težak i slabo plaćen. Najčešće privuče tople i empatične ljude koji su u stanju da razumeju i najteža stanja svojih pacijenata. Ove godine priznanjima je pohvaljen trideset trogodišnji rad Svetlane Kuzeljević i Milivoja Brkića, koji sa pacijentima radi pune četiri decenije.

„Ta topla reč, ruka koja je prižena prema pacijentu mnogo im znači. Naravno, kolege i koleginice sa kojima radim i sa kojima sam radila, trudimo se da edukujemo mlađe kolege mislim da u tome poprilično uspevamo, uvek imamo tim koji je 24 sata na raspolaganju“, rekla je glavna medicinska sestra na odeljenju Opšte hirurgije Urgentnog centra u Beogradu, Svetlana Kuzeljević.

„Rad u našoj ambulanti je tog tipa da pacijenti dolaze u vrlo teškom stanju, znači, prvi kontakt sa njima, je takav da oni od nas ne očekuju nešto posebno, jer prvo što zapaze su beli mantili. Istog momenta kada se reguliše njihovo zdravstveno stanje, i kad se osete bolje, e onda dolazi taj drugi deo – zahvaljivanje, pohvale“, objasnio je medicinski tehničar Milivoje Berkić sa odeljenja Interne medicine Urgentnog centra u Beogradu.

Uslovi i sredstva za rad mogli bi da budu mnogo bolji, ali njihov nedostatak nadoknađuje međusobna saradnja i podrška koju medicinske sestre pronalaze među sobom.

„Nije bilo lako ali sa dobrim kolektivom, sa saradnicima, sve to ima smisla i ima svoj šarm i lakoću rada“, kaže sestra Kuzeljević.

Kriterijumi za dodelu priznanja jasno su određeni.

„Kriterijumi su uvek isti – da dostojanstveno predstavlja svoju profesiju, da radi na unapređenju svoje profesije, asocijacije i na svom ličnom razvoju“, rekla je Ljiljana Đukić, potpredsednica Udruženja medicinskih sestara Kliničkog centra Srbije.

Iako se Srbija suočava sa nedostatkom medicinskih sestara, podaci iz Nacionalne službe za zapošljavanje pokazuju da na posao čeka i dalje njih oko pet hiljada.

Statistika takođe pokazuje da o 25 pacijenata vrlo često brine samo jedna medicinska sestra iako svetski standardi propisuju daleko veći broj. U potrazi za poslom Srbiju godišnje napusti njih oko hiljadu.

broj komentara 4 pošalji komentar
(četvrtak, 23. maj 2019, 14:38) - anonymous [neregistrovani]

Medicinska sestra

Medicinska sestra se nije skolovala da dodaje vodu,ovde je potrebna potpuna reorganizacija u zdravstvu,pa da se zna sta ko radi

(sreda, 22. maj 2019, 23:09) - anonymous [neregistrovani]

!

A da li ste, nastavnice, pomislili na rad u intenzivnoj nezi gde lezi 25 izuzetno teskih pacijenata, koji zahtevaju i reanimacije...?! Isti odgovor dajem i u vezi sa drugim komentarom... Taj posao se radi savesno i nema mesta zabusavanju. To nije posao koji se moze ostaviti za sutra. Dosta toga mora da se postigne. Pacijenata puno, a vremena i sestara malo...

(četvrtak, 16. maj 2019, 08:29) - Ivan Zgrozeni [neregistrovani]

Jedan nastavnik

na trideset huligana

(ponedeljak, 13. maj 2019, 19:35) - anonymous [neregistrovani]

Izgubila se ona prava stvar zbog koje postoje medicinske sestre

Većina medicinskih sestara više ne brine o "negi pacijenta". Čovek traži vodu, a one ne donose pola sata. Nemaju volje da rade jer su im male plate, a i niko ih ne kontroliše kako treba.