Može se smršati i uz čokoladu!

Suvišnih kilograma nećemo se osloboditi tokom noći. Jasno je da jelovnik mora da pretrpi promene, ali na spisku namirnica koje je poželjno unositi može se naći i čokolada, poručuju stručnjaci.

Krastavac, paprika, pečurke, belo meso, crna čokolada. Verovali ili ne, to nije recept za neku gozbu već za mršavljenje! Sve pomenute namirnice tope kilograme, čak i crna čokolada. Naravno, ako se jede umereno.

„Tu su nam i rotkvice, zelena salata, pečurke koje su visokoproteinska namirnica sa izuzetno niskom kalorijskom vrednošću, a značajnom količinom vitamina B. Tu je sveža šargarepa, spanać, kelj, zeleno povrće“, nabraja nutricionistkinja Ana Todorović.

Specijalista ishrane doktorka Veroslava Stanković ističe da niskokalorijsko povrće ima oko 13-14 kilokalorija. To su krastavac, rotkvice, zelena paprika. U malo kaloričnije spada šargarepa.

Ključ je u dijetnim vlaknima, koja imaju ove namirnice.

„To povrće se preporučuje u svim vrstama ishrane, znači i kod zdravih i kod bolesnih. Kada se radi redukaciona dijeta, to povrće je veoma značajno, jer ima veliku količinu dijetnih vlakana. Zato što su to rastvorljiva dijetna vlakna koja za sebe vezuju vodu i stvaraju veliki volumen u želucu i crevima i na taj način imamo lažan osećaj sitosti“, objanila je dr Stanković.

„Najveći procant nas je u suštini dehidriran, ne unosimo dovoljno tečnosti i često žeđ pomešamo sa tim da smo gladni. Zato je važno povrće, naročito lisnato, zatim, paradajz, celer“ nutricionistkinja Jovana Srejić Ferluga.

Nek vam u tanjiru bude šareno. Od žute, preko crvene do zelene, sve te boje zajedno tanje vas u struku.

„U prvom redu tu je svež krastavac, ono što je specifično za njega to je da obiluje vodom, dijetetskim vlaknima, ali pregršt vitamina i minerala sadrži u sebi. On je namirnica koja podstiče izlučivanje suvišne tečnosti“, istakla je Todorovićeva.

Odricanje od kalorija ne bi trebalo da bude i odricanje od uživanja u hrani. Uključujući i onu najslađu.

„Crna, čokolada bez obzira na sve pozitivne karakteristike kakaoa, ne možemo reći da je dobro da se uzima u velikim količinama. Recimo, 20-30 grama je u redu. Posebno je važno pošto ona jeste izvor ugljenih hidrata da je iskombinujemo sa masnoćama, proteinima“, zaključila je Jovana Srejić Ferluga.

broj komentara 1 pošalji komentar
(četvrtak, 23. maj 2019, 21:53) - Aleksandra [neregistrovani]

....

Pecurke nisu dobar izvor proteina. Puna solja iseckanih pecuraka ima samo 3 grama proteina.