Švajcarski nobelovac: Alchajmer može da se iskoreni

Kurt Vitrih, švajcarski hemičar i nobelovac navodi da bi Alchajmerova bolest u budućnosti mogla da bude iskorenjena na način na koji je to učinjeno sa bolešću ludih krava.

Kurt Vitrih navodi da nažalost iskorenjivanje Alchajmera još uvek nije moguće ali da se radi na tome.

„Možemo li to da učinimo i sa Alchajmerom, nažalost ne još. Ali mi smo uspeli da razumemo kako se neke bolesti razvijaju. To radimo proučavanjem struktura makroatoma", objasnio je švajcarski nobelovac na konferenciji „World Minds" u Beogradu.

Kako je dodao, otkriveno je da se bolest prenosi sa životinja na ljude, iako su političari ubeđivali ljude da nema opasnosti.

„Ubedili smo ih da nas saslušaju i ubrzo je bolest ludih krava nestala.Tako bismo nekada u budućnosti mogli da učinimo i sa Alchajmerovom bolešću", rekao je švajcarski nobelovac.

Napomenuo je da sada radi sa kineskim univerzitetom i da ispituju bolesti kao što su sarkopenija i osteoporoza.

„Verujem da treba da se ulaže u njihovo istraživanje kako bi se pomoglo i onima koji pate od Alchajmerove bolesti", rekao je Vitrih.

Istakao je da mladi naučnici treba da uče ono sa čim imaju ličnu povezanost i da ujedno treba i da se zabave.

„Zato sam ja počeo da istražujem hemoglobin i bolest ludih krava", dodao je švajcarski nobelovac.

Vitrih je nagrađen Nobelovom nagradom za hemiju 2002. kao vođa istraživačkog tima koji je od 1970-ih proučavao mogućnosti multidimenzionalne spektroskopije nuklearnom magnetnom rezonancijom u proučavanju strukture proteina.

broj komentara 0 pošalji komentar