Ljudski organizam u proseku ima od četiri do pet grama gvožđa

Brzo se zamarate, uz to ste isrpljeni i bledi. Možda imate problem sa nedostatkom gvožđa. Gvožđe je oligoelement, a to znači da se u organizmu nalazi u tragovima odnosno u veoma malim količinama.

Naš organizam nije u stanju da sam stvara gvožđe, pa ga uzimamo iz hrane. Ima itekako važnu ulogu, jer snabdeva kiseonikom srce, jetru i mozak.

„Gvožđe predstavlja sastavni deo hemoglobina, koji se nalazi u eritrocitima. Hemoglobin je važan je trasnportujte kiseonik do tkiva, ali i ugljen-dioksid u suprotnom smeru. Na taj način se izdiše. Deo je mioglobina, koji se nalazi u mišićima“, rekla je doc. dr Marija Stojanović sa Instituta za fiziologiju, Medicinskog fakulteta u Beogradu.

Doktorka napominje da antioksidativni enzimi koji se nalaze u našem organizmu deluju tako što regulišu oksidativni status, nekada se stvaraju slobodni radikali i enzimi neutrališu i sprečavaju nastanak bolesti, a gvožđe je deo enzima.

Ljudski organizam u proseku ima od četiri do pet grama gvožđa.

Nekada su te vrednosti i niže, kada u organizmu nemamo dovoljno gvožđa.

„Umor, malaksalost, pad koncentracije javlja se usled manjeg unošenja gvožđa putem hrane, usled smanjenog preuzimanja iz digestivnog traksta i često hroničnog krvarenja“, rekla je dr Marija Stojanović.

Put do „dobrog gvožđa“ ide preko stomka. Zato obratite pažnju šta će se naći u vašem tanjiru.

„Najbolji izvor gvožđa je crveno meso, jer sadrži taj oblik koji je najpogodniji za preuzimanje našem digestivnom sistemu. Pored toga tu su i piletina, ćuretina. Postoje i namirnice ne životinjskog porekla: cerealije, mahunarke, semenke jezgrasto voće i povrće. Stopa preuzimanje je 1-20, a meso 20-30 odsto, zaključila je Jovana Srejić Fergula, nutricionista.

broj komentara 0 pošalji komentar