Žene srećnije i dugovečnije bez dece i burme, kaže nauka

Do sada se naslućivalo, ali sada je i naučno dokazano: žene koje nisu udate i nemaju dece čine najsrećniju podgrupu populacije. Takođe, statistika kaže da one žive duže.

Tradicionalni obrasci uspeha više ne mogu da se dovedu u vezu sa osećajem sreće, tvrdi Pol Dolan, profesor bihejvioralnih nauka na Londonskoj školi ekonomije. Dolan ističe da se to naričito odnosi na brak i podizanje dece.

 

„Oni koji su u braku srećniji su od drugih podgrupa društva, ali samo kada je njihov supružnik u prostoriji tokom davanja odgovora. Kada partner nije tu odgovor glasi – vrlo su nesrećni“, objašnjava Dolan.

Prema njegovim rečima, postoje podaci koji su prikupljani tokom dužih perioda, ali kada se podvuče crta – ako ste muškarac trebalo bi da se venčate, a ako ste žena, bolje ne.  

Jači pol ima koristi od braka jer se „smiruje“, manje rizikuje, više zarađuje i živi nešto duže, navodi Dolan. S druge strane, pripadnice nežnijeg pola moraju da „trpe sve to“ i umiru pre nego što bi da se nisu udale.

„U čitavoj populaciji najzdravije i najsrećnije su žene koje se nisu udale ili dobile decu“, naglašava Pol Dolan.

U novoj knjizi Happy Ever After, Dolan navodi dokaze istraživanja koje je sproveo "American Time Use Survey" u kojem su upoređivani nivoi uživanja i nezadovoljstva kod (i muškaraca i žena) nevenčanih, venčanih, razvedenih osoba, kao i onih čiji su supružnici preminuli.

Rezultati pokazuju da je količina sreće koju bi prijavili oni koji su u braku veća nego kod onih koji nisu izgovorili sudbonosno „Da“, ali samo ukoliko je i partner u prostoriji.

Oni koji nisu stupali u brak ređe su ocenjivali svoj stepen nezadovoljstva nego osobe koje su u braku kada bi odgovarale na pitanja kada njihov supružnik nije prisutan.

U nekim drugim istraživanjima utvrđene su određene korisne strane braka i kod žena i kod muškaraca kada su u pitanju finansije i zdravlje.

Pol Dolan to objašnjava većim prihodima i emocionalnom podrškom, što onima koji su u braku omogućava veću spremnost na rizik i spremnost da potraže medicinsku pomoć.

Međutim, Dolan naglašava da stajanje na ludi kamen muškarcima donosi boljitak po pitanju zdravlja jer ne srljaju u rizik kao kada žive kao momci.

To što je udata uglavnom ne utiče pozitivno na zdravlje žene, a čak je kod pripadnica lepšeg pola u srednjim godinama zabeležen povećan rizik od bolesti, bilo tela bilo mentalnih stanja, nego kod onih žena koje se nisu udale.

Uprkos dobrobiti koje žene imaju od samačkog života bez dece, navod Dolan, i dalje je uvreženo mišljenje da su brak i deca sigurni znaci uspeha, što pokazuje da nas i vlada stigma koja može da dovede do toga da se neudate žene osećaju nesrećno.

„Kada vidite ženu koja ima 40 godina, a nema dece – 'Šteta, zar ne? Možda ćeš jednog dana upoznati pravog i to će se promeniti'. Ne, možda će upoznati pogrešnog čoveka i to će se promeniti. Možda će upoznati čoveka koji bi je učinio nesrećnijom i manje zdravom i zbog toga će ranije umreti“, poručio je Dolan.

broj komentara 49 pošalji komentar
(utorak, 28. maj 2019, 18:42) - Александра [neregistrovani]

Антипопулациона политика

Веома глуп текст, али који на перфидан начин сугерише женама да не рађају. Антипопулациона политика извире на сваком ћошку.
Надам се да вам многи неће поверовати.

(utorak, 28. maj 2019, 01:50) - anonymous [neregistrovani]

Zene srecnije.....

Pitam se gdje ste vi odrasli..? Imate li djecu..? Da li vam je previse odgovornosti u zivotu..??? Jer lorodica je izvor srece... a stresovi i karijere okrecu fokus... pa vi vidite. Tazluviti smo.., i hvala Bogu na tome!

(ponedeljak, 27. maj 2019, 19:50) - Чувари равноправности [neregistrovani]

Глобалистичка пропаганда

Светске елите су у 21. веку одлучиле да им треба мање, а не више, становника, јер се производња и ратовање аутоматизује роботима и вештачком интелигенцијом, па за људе не остаје пуно послова, ни потребе за њима, а опасност су за богате када су без посла и примања. Одатле овакви депопулациони чланци, "истраживања" и феминизам који то учи жене и разбија везе са мушкарцима селективном и лицемерном "родном равноправношћу".

(ponedeljak, 27. maj 2019, 18:15) - anonymous [neregistrovani]

Bez dece da, ali ne i bez muza

Moglo bi se reci da su zene neostvarene bez dece, ali bez muza bi im bilo sasvim ok

(ponedeljak, 27. maj 2019, 14:26) - Пиле [neregistrovani]

бупи

Бака те лаже!

(ponedeljak, 27. maj 2019, 14:23) - anonymous [neregistrovani]

ко то тамо

Феми нацизам пропагира уништавање породице путем оваквих ширења лажи! Сви добро знају да су жене без деце не остварене као лићност и самим тим несретне!

(ponedeljak, 27. maj 2019, 10:30) - anonymous [neregistrovani]

Баш тако

Свака част за коментар!

(ponedeljak, 27. maj 2019, 08:44) - anonymous [neregistrovani]

Čemu ovo vodi

Konstantno propagiranje protiv porodice! A porodica bi trebalo da bude svetinja?

(ponedeljak, 27. maj 2019, 04:48) - ml [neregistrovani]

Teshke Gluposti

Koje nam servira globalizam. Najvecu srecu sam osetila kad sam dobila moju decu. Neopisiv je osecaj da ih imas, da ti ulepsavaju dan, da te razvesele i da ti daju smisao zivota, da brines o nekom. Dali uvek cvetaju ruze, ne, ali ni mojim roditeljima nisu, pa me uvek neizmerno vole. Deca su prica o ljubavi. Hvala ti Boze za svu decu ovog sveta!

(nedelja, 26. maj 2019, 23:25) - anonymous [neregistrovani]

Tada nisu bili potrebni ni naucnici, ni statistika

Sezdesetih i sedamdesetih je to bilo opstepoznato.