Uklanjanje tromba iz krvnih sudova mozga prvi put izvedeno u KBC Zemun

U Kliničko-bolničkom centru Zemun prvi put je urađeno odstranjivanje tromba iz krvnih sudova mozga. Pacijent je dobro – priča, jede, pije, ali je još na intenzivnoj nezi jer je dve nedelje pre intervencije imao operacije na otvorenom srcu.

Osim srčanih, nažalost, i moždani udari veoma su česti u Srbiji. Trećina pacijenata ne preživi moždani udar, trećina ostanu invalidi, a trećina se, uz odgovarajuću i blagovremenu terapiju, oporavi i nastavi normalno život.

Direktor KBC Zemun dr Dragoš Stojanović ističe da je prvi put u ovoj ustanovi urađena intervecija uklanjanja tromba iz krvnih sudova mozga.

Pacijent kojem je odstranjen tromb iz krvnih sudova mozga u KBC Zemun dobro je i oporavlja se polako.

„Intervencija je urađena u ovoj angio sali sa savremenom opremom. Urađena je interventna neuro-radiološka procedura mozga kod pacijenta koji je imao ishemijski moždani udar“, istakao je dr Stojanović objasnivši da su lekari kroz preponske krvne sudove došli do krvnih sudova mozga, a kad je detektovano mesto tromba, mehanički je otklonjeno tromb i mesto začepljenja da bi se taj deo mozga mogao oporaviti.

Prema rečima dr Stojanovića, dobro obučena ekipa neurohirurga, neurologa, interventnih kardiologa, za vrlo kratko vreme, u zlatnom periodu, to jest u roku od osam sati od početka simptoma, uspela je da za sat i po izvede intervenciju.

Reč je o najsavremenijoj metodi koja se svuda u svetu radi.

„Imali smo saradnju sa eminentnim profesorom Milanom Mijailovićem koji je jedan od vodećih stručnjaka iz te oblasti, ali čitava ekipa je sve sinhrono i brzo uradila. Mi smo zadovoljni, jedan život je spasen“, navodi dr Stojanović.

Pacijent priča, jede, pije, ali je još na intenzivnoj nezi jer je dve nedelje pre intervencije imao operacije na otvorenom srcu.

Kardiolozi i neurohirurzi ovih dana imali su mnogo više posla zbog promenljivog vremena zato je savet lekara da se pri pojavi tegoba, odnosno prvih simptoma javimo lekaru.

broj komentara 0 pošalji komentar