Pametnim lutkama protiv osećaja napuštenosti

Usamljenost, izolacija i osećaj napuštenosti mogu da ostave ozbiljne posledice po zdravlje. Da se nađu starijima, u Republici Koreji osmislili su posebne, pametne lutke programirane hiljadama informacija.

Velikih očiju i slatkog lica, inteligentna lutka, nedavno je postala stalni pratilac 83-godišnje bake Kim Hiung-šim, koja živi sama.

„U prošlosti, osećala sam se tako usamljeno. Sa lutkom sada, osećam da imam nekoga s kim mogu da razgovaram, kao da ima još jedna osobu u kući“, kaže Kim Hiung-šim.

Naizgled obična lutka opremljena je senzorom kretanja koji hvata signal Hiung-šim pri ulasku u kuću. Kada je Hiung-šim dodirne, jednostavno kaže nešto poput „bakine ruke su tako tople“.  

„Čak i ako starije osobe ne komuniciraju sa ovom lutkom, ona će sama preuzeti inicijativu. Na taj način lukavo će brinuti o svakodnevnom životu starih ljudi kako bi im pomogla da se oslobode usamljenosti“, objašnjava Kim Jihi, direktorka preduzeća za pametne lutke.

Lutka je jednostavna za rukovanje i dizajnirana da zadovolji emocionalne zahteve starijih ljudi. Ugrađeni program glasa zasnovan je na svakodnevnom životu, psihološkim i drugim aktivnostima i aspektima.

broj komentara 0 pošalji komentar