Daj pedalu raku – prevencija i rano otkrivanje ključni kod raka dojke

Po smrtnosti od raka dojke, Srbija je druga u Evropi. Ne mora da bude tako, jer okrivena na vreme, ova bolest je izlečiva u više od 90 odsto slučajava. Zato vas u oktobru – mesecu borbe protiv raka dojke – podsećamo da idete na redovne preglede. To činimo i danas jer se peti put održava manifestacija „Daj pedalu raku“.

Pacijenti, lekari, poznate ličnosti, sportisti, biciklisti danas će dati pedalu raku - voziće bicikl u 22 grada, njih oko 2.000.

„Osim po masovnosti, manifestacija 'Daj pedalu raku' razlikuje se od prethodnih izdanja po tome što su 'uvezani' svi oni koji mogu da utiču na smanjenje smrtnosti od raka dojke kako na državnom nivou, tako i na lokalu“, kaže Vesna Bondžić iz Ženskog centra „Milica“.

Prema njenim rečima, lokalne samouprave, lokalna udruženja građana, pacijenata, pre svega, sportski radnici, porodice povezani i danas voze vožnju podrške „Daj pedalu raku“.

„Povezali smo lokalne samouprave sa udruženjima građana i oni su organizatori sportskog dana gde se govori o važnosti preventivnih pregleda, važnosti zdravih stilova života. Cilj je da poruka da žene moraju obavljati redovne preglede - samopreglede, jednom godišnje ultrazvučne i mamografske preglede i tako dalje, stigne do savake žene u Srbiji“, objasnila je Bondžićeva dadajući da je i njoj rak dojke otkriven nakon što je napipala promenu na dojci pre 12 godina.

„Vozim bicikl. On je dobar u prevenciji, ali i rehabilitaciji posle operacije dojke jer ne opterećuje ruku, a bavite se fizičkom aktivnošću“, rekla je Bondžićeva dodajući da svest o važnosti prevencije raka dojke i njegovog ranog otkrivanja treba da ima svaka žena u Srbiji.

Dr Igor Spurnić, hirurg Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije navodi da ta ustanova pruža podršku ovakvim inicijativama jer su izuzetno značajne za zdravstveno prosećivanje populacije: „Rak dojke predstavlja ozbiljan zdravstveni problem jer svake godine ne teritoriji centralne Srbije od raka dojke oboli 4.600 osoba, a od toga umre njih oko 1.600. To se dešava zbog toga što se rak dojke u našoj zemlji otkriva relativno kasno i rezultati lečenja nisu kako treba“.

Zbog toga je izuzetno bitno, ističe dr Spurnić, da se promoviše svest o preventivnim pregledima, ranom otkrivanju raka dojke kada su efekti tog lečenja najbolji.

Docent Verica Jovanović, v. d. direktora Instituta „Batut“ naglašava da je danas u fokusu značaj preventivnih pregleda, odnosno ranog otkrivanja raka dojke putem mamografije.

„Mamografija predstavlja zlatni standard u postavljanju dijagnoze raka dojke i zato se preporučuje kao veoma značajna za sve žene od 50 do 69 godina i ovakav pregled treba uraditi jednom u dve godine. Pre 40. godine pregled izbora je ultrazvučni pregled. Prvu mamografiju treba uraditi između 40. i 50. godine, a od 50. ona se radi redovno“, objašnjava dr Jovanović.

Poslednji podaci pokazuju da svaka treća žena koja je pozvana skriningom obavi mamografski pregled, te da je više od 1.000 žena upravo takvim programom postavilo dijagnozu karcinoma dojke.

„Ovakvom akcijom promovišemo značaj mamografskog pregleda kako se bolest otkrila u ranoj fazi, kako bi se kvalitet života očuvao, kako bi 85 odsto slučajeva žena došlo do preživljavanja bez posledica“, poručila je dr Jovanović. 

broj komentara 0 pošalji komentar