Vakcinacija najbolja zaštita od gripa

Godišnje u svetu od gripa oboli oko 100 miliona ljudi. Otkrijte zbog čega se za vakcinaciju kaže da je najbolja zaštita od ovog zdravstvenog problema.

Grip je akutno zarazno virusno oboljenje disajnih puteva. Jednostavnije rečeno, influenca, u narodu poznatija kao grip, je obolenje praćeno povišenom temperaturom, glavoboljom, bolovima u grlu, mišićima, zglobovima.

„Činjenica je da nekomplikovan grip, lečio ga – ne lečio, što kažu naši stari, traje sedam dana. Ono što je najčešći problem, zbog ovakvih ili onakvih obaveza, najčešće ne ispoštujemo našu bolest, ostajemo fizički aktivni, idemo na posao i to dovede do delimičnog slabljenja organizma“, kaže Goran Stevanović, direktor Klinike za infektivne i tropske bolesti Kliničkog centra Srbije.

Organizam na grip reaguje odbranom, koja zavisi od toga koliko smo se spremili i naoružali imunitetom u slučaju napada. Oslabljen imunitet, slabije nas brani.

„Onda počinju značajne tegobe: osećaj nedostatka vazduha, bolovi u grudima, teško disanje, temperatura koja ne može da se obori lekovima za snižavanje temperature i ono što je najbitnije jeste da se tada pacijenti obrate svom lekaru“, navodi dr Stevanović.

Da bismo ove tegobe izbegli, moramo prvo da naučimo kako se grip prenosi.

Zamenica direktora Instituta „Batut“ Darija Kisić Tepavčević ističe da se virus gripa prenosi kapljičnim putem i putem vazduha. „Pošto je jedan od otpornijih, on može da opstane u spoljašnjoj sredini, pa može da se prenosi indirektnim putem, putem sveže kontaminiranih predmeta“, objasnila je dr Kisić Tepavčević.

Od gripa možemo da se zaštitimo tako što ćemo provetravati prostorije u kojima se nalazimo, u vreme sezone treba da izbegavamo velike skupove, ističe dr Kisić Tepavčević, dodajući da to posebno važi za pacijente sa hroničnim obolenjima. Važno je i održavanje higijensko-sanitarnih mera.

Stručnjaci tvrde da je vakcinacija najbolja zaštita. Ove godine imamo najnoviju četvorovalentnu vakcinu. Od čega nas sve ona štiti?

„Dugo koristimo trovalentu vakcinu, koja sadrži tri tipa virusa, 2A i 1B, koje Svetska zdravstvena organizacija procenjuje koji će dominirati. Vrlo često se dešavalo da drugi B virus dominira, koji nije sadržan u toj vakcini, pa je efikasnost te vakcine bila manja. Nova četvorovalentna vakcina je identična kao dosadašnja trovalentna vakcina, samo ima dodatni B soj, čime je efikasnost vakcine povećana, jer je smanjena mogućnost da B virus koji kruži u populaciji nije sadržan u vakcini“, objasnio je imunolog Miloš Marković, profesor Medicinskog fakulteta u Beogradu.

„Sada imamo mnogo veću šansu da smo obuhvatili sve viruse, koji mogu da se nađu u ovoj sezoni“, dodala je dr Kisić Tepavčević.

Koliko traje postvakcinalni imunitet odnosno zaštita? Zašto, svake godine, moramo da primimo vakcinu?

„Dva su glavna razloga, jedan je zato što postvakcilani imunitet traje relativno kratko, najčešće od nekoliko meseci do godinu dana, a drugi razlog je taj što virus gripa mutira i od prethodne godine može da se desi da se izmeni“, zaključio je dr Marković.

broj komentara 0 pošalji komentar