Prva proslava kineske Nove godine u Srbiji

Prvi put kineska nova godina zvanično se slavi i u Srbiji. Oni koji nisu uspeli da odu u posetu porodicama udaljenim gotovo 8.000 kilometara, praznik mogu da proslave i na Kalemegdanu.

Kineska nova godina tradicionalno stvara gužve u avionima i vozovima unutar Kine, a gužva je večeras i na beogradskoj tvrđavi. Jedan od domaćina je i kineska ambasadorka Čen Bo, a među gostima su premijerka Ana Brnabić i ministar kulture Vladan Vukosavljević.

„Kina i Srbija su geografski udaljene zemlje, ali srca naših naroda usko povezana. Svima želim srećnu kinesku Novu godinu i porodično blagostanje. Kini i Srbiji želim prosperitet, našim narodima sreću i mir, a da naše prijateljstvo, poput ovih lampiona, isijava veličanstvenu svetlost“, rekla je ambasadorka Kine, Čen Bo.

Premijerka Srbije Ana Brnabić istakla je da je saradnja dve zemlje odlična i da su neki od plodova te saradnje Pupinov most preko Dunava, auto-putevi, rekonstrukcija termoelektrana, a da večeras imamo privilegiju da uživamo u plodovima te saradnje i u kulturi.

Festival traje do 24. februara na Kalemegdanu, a svake večeri lampioni će se paliti od 17 časova.

broj komentara 0 pošalji komentar