Zašto kiša miriše?

Posle svake kiše zemlja ima onaj poznati, karakterističan, specifičan miris kada se natopi kišnicom. Ta pojava nazvana je petrikor, a ime joj datira iz šezdesetih godina 20. veka.

Miris koji povezujemo sa vodom, a ne potiče od nje je miris kiše koji su prvi put analizirali australijski istrađivači, Džoj Bear i Ričard Tomas 1964. godine. Oni su u svom radu objavljenom u časopisu Nejčer (Nature) ovom mirisu dali izvaničan naziv - petrihor.

Grčko „petra“ znači kamen, dok se „ikor“ odnosi na reč iz mitologije – tečnost koja teče venama grčkih bogova.

Mala fabrika parfema iz Indije uspešno je izolovala ovaj miris iz ulja sandalovog drveta i nazvala ga „mati ka atar“, ili „zemljani parfem“.

Miris kiše dolazi od biljnih ulja koja su absorbovali zemlja i kamenje. Kada kiša pokvasi zemlju i ovo ulje dođe u kontakt s vodom, oslobađa se jedan produkt bakterija pod nazivom geozimin, organsko jedinjenje (od grčkog „miris zemlje“) što nosi taj specifičan miris, a odgovoran je i za poznati „zemljasti“ ukus cvekle. Za specifičan miris odgovorne su bakterije koje žive u zemlji.

Slabe i umerene kiše proizvode više aerosoli nego pljuskovi, a za vreme pljuskova, sa grmljavinom, na miris vazduha utiče i ozon.

broj komentara 4 pošalji komentar
(subota, 09. feb 2019, 03:17) - anonymous [neregistrovani]

miris zemlje

specijalno su to otkrili engleski robijasi koji sebe nazivaju australci!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!, ovo je zalosno da bi bilo istinito!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

(petak, 08. feb 2019, 17:27) - anonymous [neregistrovani]

sada

mogu i da umrem kada sam ovo saznao hahahaha

(petak, 08. feb 2019, 15:37) - anonymous [neregistrovani]

kisa

Odlican tekst.
Hvala uredniku,

(petak, 08. feb 2019, 14:55) - anonymous [neregistrovani]

bravo za naucnu redakciju

Cesce ovakvih tekstova. puno hvala.